DS - Rešenje ili produbljenje krize

Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke biće danas održana u Novom Sadu, a trebalo bi da dovede do raspleta unutarpartijskog sukoba.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.01.2014.

09:44

Default images

Taj sukob je eskalirao otkazivanjem podrške velikog broja opštinskih odbora lideru stranke Draganu Đilasu ili, prema najnovijim nagoveštajima, do odlaganja rešenja.

I dok članovi GO nezadovoljni radom Đilasa najavljuju da će pokušati da mu izglasaju nepoverenja neprihvatanjem njegovog izveštaja o radu između dve sednice GO, nakon čega bi se, prvi put u istoriji stranke, išlo na neposredne izbore za predsednika, zamenik predsednika stranka Bojan Pajtić pokrenuo je Inicijativu za jedinstvenu DS.

Nasuprot ideji o "rušenju" Đilasa Pajtićeva inicijativa poziva na jedinstvo stranke i nju su, prema rečima potpredsednika DS Dejana Nikolića, potpisale do sada dve trećine članova Glavnog odbora, odnosno 294 člana od 481.

S druge strane, neposredni izbori, koji bu usledili u slučaju neprihvatanja Đilasovog izveštaja o radu na sednici GO, podrazumevaju da bi lidera stranke biralo članstvo a ne delegati Izborne skupštine.

Iako opštinski odbori nemaju formalnu ulogu u izglasavanju nepoverenja lideru stranke, oni u principu mogu da nagoveste raspoloženje bar dela članstva, a protivnici Đilasa u stranci očekuju da će do današnje sednice 60 od 130 funkcionalnih odbora zatražiti njegovo povlačenje.

To, međutim, ne opredeljuje ishod glasanja, jer osim predstavnika opštinskih odbora, tu su i članovi Glavnog odbora, kao najviši funkcioneri stranke, zatim narodni poslanici, kooptirani članovi, a u ovom trenutku i jedna i druga struja uverene su da će imati potrebnu većinu.

A kako je većina članova GO u međuvremenu potpisala Pajtićevu Inicijativu, čini se izvesnim da će biti obustavljena "svaka unutarstranačka izborna aktivnost a izborna skupština stranke održana tek nakon vanrednih parlamentarnih izbora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: