Sveštenik optužuje gej lobi u crkvi

Ruski sveštenik i uticajni bloger Andrej Kurajev izazvao je skandal u Rusiji zbog optužbi na račun homoseksualnog lobija u okrilju Ruske pravoslavne crkve.

Izvor: Beta

Sreda, 15.01.2014.

17:32

Default images

Kurajev, čije su izjave često u suprotnosti sa zvaničnim stavovima crkve, otkrio je krajem 2013. godine u svom internet dnevniku slučajeve seksualnog uznemiravanja polaznika teološke škole u Kazanju.

Nakon što je Patrijaršija krajem decembra poslala komisiju u Kazanj, nijedan od šefova tog seminara nije kažnjen, dok je Kurajev otpušten sa Teološke akademije u Moskvi, gde je 10 godina radio kao profesor.

"Moćan homoseksualni lobi u okviru crkve protivi se otkrivanju tog problema... Uprava crkve je čak odlučila da skrene pažnju sa skandala", predlažući konsultacije o zabrani homoseksualnosti u Rusiji, izjavio je Kurajev agenciji Frans pres.

Portparol RPC Vsevolod Čaplin predložio je prošle sedmice da se organizuje referendum o zabrani homoseksualnosti, čime bi se vratilo kažnjavanje, kao što je bilo u vreme Sovjetskog Saveza.

Homoseksualnost se u Rusiji do 1993. godine smatrala krivičnim delom, za koje je bila zaprećena kazna do osam godina zatvora, a do 1999. mentalnim oboljenjem.

Prema rečima Kurajeva, "gotovo 50 episkopa od njih 300", koliko ih ima u Ruskoj crkvi, ima homoseksualne odnose, zbog čega bi trebalo da budu raščinjeni.

Četiri ruska episkopa su bila u centru afere početkom dvehiljaditih zbog homoseksualnosti i privremeno su bili udaljeni sa položaja. Međutim, trojica njih su vraćena na položaj nakon izbora patrijarha Kirila 2009. godine, kaže Kurajev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: