"Nemačke mere problem azilantima"

Tanja Miščević pohvalila rad Komisije za praćenje bezviznog režima i ocenila da za Srbiju najveći problem predstavljaju mere koje Nemačka sprovodi za azilante.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.01.2014.

15:11

Default images

Predsednik Komisije Nenad Banović i njegov tim "uspeli su da u svim državama u kojima smo imali lažne azilante svedu (njihov broj) na apsolutni minimum, sem u Nemačkoj, a sada nastoje da to urade i u Nemačkoj", rekla je šef Pregovaračkog tima Srbije sa EU u emisiji "Mira Adanja-Polak i Vi" na RTS.

Za Srbiju su, prema njenim rečima, problem mere koje Nemačka, kao demokratska država i tolerentno društvo koje se bazira na solidarnosti, sprovodi kako bi pomogla onima koji zaista jesu pravi azilanti.

Broj lažnih azilanata iz Srbije u Nemačkoj povećan je prošle godine za 40 odsto, podsetila je Miščević, navodeći da su u pitanju ljudi koji odlaze u zemlje EU da tamo provedu zimu, rade na crno i "zarade više nego što je njena plata u Srbiji", a onda ih, po sporazumu o readmisiji, vrate u zemlju.

U Nemačkoj je broj lažnih azilanata naglo porastao posle odluke Vrhovnog suda te zemlje u julu 2012. godine da se podnosiocima zahteva za azil poveća novčana pomoć tokom procedure odlučivanja o zahtevu, koja traje najmanje dva i po meseca, ali može trajati i do šest meseci.

Ranije je ta pomoć bila 120 evra mesečno za četvoročlanu porodicu, a sada je najmanje 420 evra - uz obezbedjen smeštaj, hranu i odeću.

Govoreći o merama koje sprovode srpske vlasti, Miščević je rekla da je i ona, kao i svi drugi gradjani Srbije, nedavno na domaćem graničnom prelazu morala da pokaže povratnu avionsku kartu i, kao razlog putovanja, dnevni red sastanka na koji je pozvana u Briselu

"To je trajalo dvadesetak sekundi i time smo normalno završili", rekla je ona, napominjući da su takve mere nužne kako bi se izbegla mogućnost suspenzije vizne liberalizacije za gradjane Srbije.

Miščević je dodala i da pozivno pismo koje državljanin Srbije dobija iz inostranstva mora biti overeno, ali je istakla da to nije nikakva komplikovana procedura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: