PREGLED STAMPE

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2000.

10:17

Default images
“Blic”, 19. jun

pise: J. Bulajic

Miodrag Vukovic, u izjavi za „Blic", odgovara saveznom ministru Markovicu: Medijska agresija na Crnu Goru


Izjava gospodina Markovica je ocekivana politicka nebuloza, koja pokazuje metastazu paranoje rezima u Beogradu, poslednjeg dikatorskog rezima u Evropi prokomentarisao je za „Blic" Miodrag Vukovic, savetnik predsednika Crne Gore Mila Djukanovica, izjavu saveznog ministra telekomunikacija i clana Direkcije JUL Ivana Markovica da su „crnogoski predsednik, americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt i pokret „Otpor" ucestvovali u organizovanju atentata na Vuka Draskovica". Vukovic je rekao da je ocekivao da se oglasi savezni ministar inoformisanje Goran Matic, „koji u poslednje vreme, kao glavni sveznajuci, otkriva pocinioce zlocina odmah po njihovom desavanju" i dodao da su „i Matic i Markovic deo iste druzine, koja vodi najdemokratskiju zemlju na svetu i optuzuje ceo svet za svoje probleme".

Vec tri godine politicke strukutre, kojima pripadaju njih dvojica, politicki, medijski i bezbedonosno jurisaju na Crnu Goru. Posto ta agresija na Crnu Goru nije uspela, sada se prenosenjem terorizma i nasilje u nasu republiku pokusavaju zaustaviti procesi demokratizacije. Ubistvo Gorana Zugica i pokusaj ubistvaVuka Draskovica su teroristicki akti sracunati da kompromituju crnogorski demokratski projektat, ocenio je Vukovic.

Savetnik crnogoskog predsednika se zapitao kakva je to „Markoviceva Jugoslavija, koja je vec u Crnoj Gori porazena i razotkrivena kao manipulacija, kada je jedna republika potpuno izbacena iz te zajednice kao drzava koju vodi CIA, a njen predsednik oznacen kao terorista". Vukovic je istakao da je „reimu u Beogradu demokratija najveci protivnik, pa su sve koji se zalazu ze demokratske principe oznacava kao teoriste, bez obzira da li je rec o opoziciji u Srbiji, crnogoskom rukovodstvu ili celom demokratskom svetu". Komentarisuci najavu crnogorskog ministra policije Vukasina Marasa da ce ponuditi ostavku zbog propusta u bezbednosti Vuka Draskovica, Vukovic je rekao da je rec o „cinu ljudske i profesionalne odgovrnosti koja je u demokratskim drustvima sastavni deo odnosa pojedinca prema funkciji koju obavlja".

Uporedite taj visoko moralni potez coveka, koji odgovora za svoj posao pred gradjanima, sa ponasanjem beogradskog rezima, koji godinama zavija u crno svoje gradjane, a za sve nesrece koje je prouzrokovao okrivljuje druge, naglasio je Vukovic. On je rekao da je „stvar kabineta premijera Filip Vujanovica da li ce prihvatiti Marasevu ostavku" uz napoimenu da ce crnogorsko rukovodstvo „objektivno izanalizirati sadasnju situaciju i nece vuci poteze koji ce u sadasnjoj situaciji destabilizovati republiku".

“Danas”, 19. jun

pise: J. Krtinic

Procena opozicionih strucnjaka za poljoprivredu o posledicama suse: Ostalo je samo da se molimo Bogu


Tropske vrucine i susa nanece mnogo stete usevima, pogotovu na onim kulturama koje takve klimatske uslove u ovoj fazi razvoja tesko podnose. Podbacaj roda ce utoliko biti veci sto na vecini njiva nisu obavljene odgovarajuce agrotehnicke mere - jedinstven je zakljucak koji su u razgovoru za Danas izneli strucnjaci za agrar iz Demokratske stranke, Socijademokratije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

- Sada je kasno za bilo kakve naknadne mere da bi se povecali prinosi. Mozemo samo da cupamo korov i molimo se Bogu za kisu - kaze za Danas Igor Kurjacki, predsednik Saveta za poljoprivredu LSV. On navodi da ce umesto projektovanih pet, ovogodisnji rod psenice biti jedva tri tone po hektaru. Sa ovom procenom slaze se i clan predsednistva DS Rafail Ruskovski nalazeci da ce rod biti slab najvecim delom zbog cinjenice sto je vestacko djubrivo upotrebljeno na svega 10 odsto oranica.

Sava Ivancevic, predsednik Odbora za poljoprivredu Socijaldemokratije, smatra da bi poljoprivrednici vec morali da krenu sa "skidanjem" useva odnosno zetvom psenice i jecma, ne bi li predupredili eventualna stetna dejstva mogucih pljuskova i grada karakteristicnih za jun. On smatra da je ukupno stanje u poljoprivredi veoma tesko i da rod nece biti ni blizu proslogodisnjem kada je zahvaljujuci dobrim meteoroloskim uslovima bilo dosta prinosa uprkos velikom broju neobradjenih njiva.

Najveci problem, isticu nasi sagovornici, ove godine bice sa secernom repom i suncokretom. "Secerna repa je posadjena na 34 hiljade hektara sto predstavlja tek trecinu od planiranog. Pored toga, susa je izrazito nepovoljno uticala na repu u ovoj fazi razvoja sto se vidi i po sasusenim listovima", istice Igor Kurjacki. Da bi vec ove jeseni moglo da bude nestasica secera i ulja misljenja je Rafail Ruskovski koji ovakvu tvrdnju, pored navedenih posledica suse, potkrepljuje cinjenicom sto Vlada Srbije jos ne nagovestava kakvu ce cenovnu politiku da vodi.

- Zastitna cena psenice jos nije poznata kao ni to da li ce biti pariteta cena. Ukoliko cena psenice bude cetiri dinara onda bi paritet za secernu repu trebalo da bude 11 dinara sto, ako se u obzir uzme odnos jedan naprema pet, dovodi do cene 55 dinara za litar ulja - kaze Rafail Ruskovski. Medjutim, veoma su mali izgledi da ce Vlada odobriti ovakav paritet smatra Savo Ivancevic, koji iznosi podatak da od 1939. godine do danas nije bilo veceg dispariteta cena.

NASLOVNA STRANE DNEVNIH LISTOVA

Na naslovnim stranicama svih jugoslovenskih dnevnika nasle su se vesti o pobedi fudbalera Jugoslavije nad Norveskom, beogradski provladini dnevnici pisu o odnosima u svetu, dok se vecina privatnih beogradskih listova, kao i podgorickih dnevnika, bavi atentatom na lidera SPO Vuka Draskovica.

POLITIKA - Dominantni naslovi na prvoj strani su "Vasington ugrozava mirovne napore" o optuzbama Severne Koreje na racun SAD i "Jugoslavija pobedila Norvesku" o Evropskom prvenstvu u fudbalu. "Snazna Putinova ofanziva" je najava godisnjeg izvestaja ruskog predsednika o stanju u drzavi, a pod naslovom "Blerovi donatori ne placaju porez" list prenosi pisanje britanskog "Sandej tajmsa".

VECERNJE NOVOSTI - "Bravo, majstori" je izvestaj sa utakmice Jugoslavija-Norveska na Euro 2000, a "Smetaju koreni" najava intervjua sa predsednikom Srpske narodne stranke Crne Gore Zelidragom Nikcevicem. Pod naslovom "Satana lomi stit" list objasnjava i zasto ruski akademik Jurij Savjeljev trazi da Rusija nastavi proizvodnju raketa S-18.

POLITIKA EKSPRES - "Savo potopio Norvezane" naslov je izvestaja sa utakmice, uz fotografiju Vladimira Jugovica i jednog norveskog fudbalera. "Auto-bomba ispred 'Granda', Kfor unistio sumnjive pakete" naslov je izvestaja iz Pristine, a "Olovo u krvi Nemaca iz Kfora" najava teksta o ekoloskom zagadjenju u pokrajini.

BLIC - "Draskovic: Tajne srpske sluzbe stoje iza atentata" je najava teksta o istrazi povodom ranjavanja lidera SPO. Na prvoj strani su i naslovi "Jugoslavija 1, Norveska 0", "Lideri EU danas o SRJ", "Bombe u Pristini", "Invalidi rata strajkuju gladju", potrosacka "Korpa presla dve plate" i "Panic pocasni predsednik DHS".

GLAS JAVNOSTI - "Bitka za opstanak" je tekst nakon atentata na Draskovica, a "Rogovi u vreci" o utakmici Jugoslavija-Norveska. "Cetiri decenije pravog uzivanja" je izvestaj sa koncerta popularnog francuskog pevaca Dzonija Halideja u Parizu, a "Nema ni gasa ni pregovora" je najava vesti da deo industrije ne radi zbog nedostatka energenata.

DANAS - "Zapocele smene u crnogorskom MUP" je dominantan tekst na prvoj strani, sa velikom fotografijom Draskovica nakon budvanskog atentata, uz manju agencijsku vest naslovljenu "Draskovic:Progoni me nas Homeini". Na prvoj strani su i naslovi "Karla del Ponte stize u Crnu Goru", "Danas penzije na kucnu adresu" i "Prva pobeda plavih".

BORBA - Naslovi "Rasizam sa Ostrva", "Vernici Hejsela!" i fotografije engleskih fudbalskih huligana u sukobu sa nemackim navijacima i belgijskim policajcima, posveceni su divljanju fudbalskih fanatika u Sarlroa, a "U tri smene za 'Dugu', takodje uz fotografiju, naslov je posvecen izgradnji mosta u Novom Sadu. "Moderni obrisi razvoja i reformi" je izjava potpredsednika Vlade Srbije Milovana Bojica, a utakmici u Lijezu posvecena je vest "Prva pobeda 'plavih'".

POBJEDA - "Svijet nam sve vise vjeruje" naslov je izjave crnogorskog predsednika Mila Djukanovica u Veneciji na medjunarodnoj konferenciji o Balkanu. "Crnogorska vlast ne izaziva konflikte" je izjava sefice delegacije Evropskog parlamenta za jugoistocnu Evropu Doris Pak, a na prvoj strani su i naslovi "Draskovic: Progoni me srpski Homeini" i "Plavi ponovo pravi" o utakmici Jugoslavija-Norveska.

VIJESTI - "Gori sve oko Herceg Novog" naslov je izvestaja o katastrofalnom pozaru na padinama Orjena. O Djukanovicevom boravku u Veneciji list pise pod naslovom "Ako Srbija zeli da nastavi sa Milosevicevom diktaturom, mi cemo ostvariti svoje ciljeve kao nezavisna drzava".

DAN - "Izborni uspjeh" naslov je ocene izvrsnog odbora glavnog odbora Socijalisticke narodne partije o lokalnim izborima, a "Zabrinjavajuca spirala terorizma" je saopstenje SNP-a. "Milioni dolara za mito" je vest da "americka vojna industrija gura raketni stit", a pod naslovom "NATO i SAD se povlace iz kosmetskog haosa" list prenosi pisanje makedonskog "Starta". O evropskom prvenstvu - "Jugoslavija-Norveska 1:0".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: