Danica Popović: Ovde kriza može da traje 600 godina

Vanredni izbori sa ekonomskog aspekta nose potencijalno jednu opasnost i jednu korist - opasnost je da se kult ličnost posle njih realizuje do kraja, na najgori način i da dobijemo diktatora kakvog do sada nismo videli, a korist bi bila da otpadnu SPS i PUPS, a Vučić bi, ako to iole želi, mogao da sprovede reforme o kojima priča kaže Danica Popović. Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu u razgovoru za NIN ipak ističe da se "boji da od reformi o kojima se priča neće biti ništa".

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2014.

12:23

Default images

"Bojim se da ništa od toga neće biti i da su reforme samo novi 'hit' na repertoaru, jer ova vlast nije nikad ni vladala, samo su pričali sedam - osam meseci, onda su se rekonstruisali i sada bi nove izbore", rekla je Popović u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN.

Aleksandar Vučić, po njenoj oceni, do sada nije povukao još ni jedan potez.

On "nije došao na vlast pre 15 minuta, već je prošlo godinu i po dana. Zato je možda već kasno, možda više ne verujemo u njegove namere da želi da promeni Srbijiu", dodala je Popović.

Bez promena, Srbija će ostati na ivici bede, iako, kako kaže sagovornica NIN-a, sa ovakvim stanovništvom, obrazovanjem i energijom ljudi, možemo relativno lako da imamo 35.000 dolara BDP po stanovniku.

"Nije problem u tome da ne umemo nešto da stvorimo, poenta je što svakome od nas otmu po 30.000 dolara da podmire razne Sbrijagasove, Železnice, slična preduzeća i vladajuće partije. Ako se zna šta i kako rade, i ko ih sve toleriše, postavlja se pitanje - dokle to može? Pa, zauvek!", odgovara profesorka.

Uz opasku da je Ivica Dačić pravi proizvod "burazerske ekonomije" i "burazerske države", Danica Popović kaže da on ni u jednom drugom ambijentu ne bi mogao da bude premijer, sa takvom partijom i takvim uverenjima.

"Zato i nemaju nameru da odvoje privredu od politike. Ni Dačić, ni Vučić, ni bilo ko drugi", kaže ona.

U Srbiji, po njenom mišljenju, kriza može da traje ne 300, već 600 godina, jer ne postoji nijedna interesna grupa koja ima realnu snagu i koja bi htela promene.

"SPS i PUPS rade za jednu interesnu grupu i toliko su štetne da rasturaju tkivo srpskog društva, od (Slobodana) Miloševića do danas", kaže Popović, i dodaje da dok su Dačic i Krkobabić u Vladi, tu reformi nema.

Reforme za koje se zalažu ministri privrede i finansija, Saša Radulović i Lazar Krstić, po njenoj oceni u osnovi su prihvatljive, a razlog što nemaju podršku čak ni u Vladi su, kaže ona, Krkobabić i Dačić, jer bi za njih podrška reformama bila ravna samoubistvu, u političkom smislu.

Treći razlog je Mlađan Dinkić, koji je, dok je bio u Vladi, bio kočnica u istoj meri, kaže profesorka. "Subvencije su njegova ideja, ni na čemu nije štedeo i držao se principa da se danas potroši sve što ima, pa taman sutra sve puklo".

Dok je bilo viška para u budžetu, umesto da vrati deo dugova, Dinkić je smislio Nacionalni investicioni plan, da bi našim novcem finansirao širenje svoje "vojske", dodaje profesorka.

Na pitanje da li je aktuelna vlast promenila odnos prema tajkunima, ili gaji "neke svoje tajkune", Danica Popović kaže da kod nas svaka vlast pravi svoje tajkune i da ćemo tek videti koga je iznedrila ova vlast.

Sve je ostalo isto, dodaje ona, "burazeri i dalje rade, iz javnih i državnih preduzeća isisavaju novac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: