Svi oslobođeni za pljačku veka

Viši sud u Beogradu ponovo je izrekao oslobađajuću presudu za 12 optuženih za pljačku konvoja firme "Sekjuritas servis" 10. marta 2011. u Ustaničkoj ulici.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.12.2013.

07:28

Default images

Tom prilikom je odneto oko 800.000 evra, a ta pljačka u medijima je popularno nazvana "pljačka veka".

Optuženi su ponovo oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili to krivično delo.

Oni su i prvom prvostepenom presudom, koju je potom ukinuo Apelacioni sud, bili oslobođeni, jer Tužilaštvo nije dokazalo njihovu krivicu.

Tužilaštvo ponovo ima pravo da se žali na presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo je za tu pljačku optužilo Novicu Eleka, Uroša Petrovića, Nenada Kurila, Bogdana Restovića, Ivana Jureka, Miloša Markovića, Petra Obradovića, Borisa Polića, Nenada Grčića, Senada Denaija, Milana Mrvića i Aleksandra Bulajića.

Milan Mrvić je ukinutom presudom bio osuđen na sedam godina zatvora zbog učešća u pljački iste firme na Novom Beogradu, kad je oteto oko 23 miliona dinara, pa mu je i za tu pljačku ponovljeno suđenje. On se jedini nalazi u pritvoru.

Pljačka konvoja u Ustaničkoj ulici izvedena je kao na filmu, pa su je mediji prozvali "pljačkom veka".

Pljačkaši su vozilima pod rotacijom presreli dva "sitroena berlingo", u kojima su bila po dva radnika obezbeđenja firme "Sekjuritas servis", kada su kundakom puške razbili staklo na automobilu obezbeđenja i naredili radnicima da im predaju pištolje.

Obezbeđenje ih je poslušalo i predalo im naoružanje, posle čega su razbojnici, maskirani fantomkama i u pancirima, otvorili "sitroene" i odneli pet vreća sa oko 83 miliona dinara.

Pobegli su auto-putem ka železničkoj stanici "Prokop", gde su zapalili vozila koja su koristili tokom pljačke.

Godinu pre toga, na identičan način, prema optužnici, opljačkano je preduzeće "Sekjuritas" na Novom Beogradu, kod Tržnog centra "Piramida".

Pored toga što tokom pretresa niko od optuženih nije priznao krivicu, mnogi od njih imali su alibi za kritično vreme.

Među njima je i Novica Elek, koji je tvrdio da je dan pre hapšenja u dvorištu svoje kuće pronašao svesku Drugog odeljenja beogradske policije u kojoj su bile opisane akcije "Etna", "Aurelijus" i "Feniks", a koje su se ticale hapšenja osumnjičenih za pljačku.

"Iako sam video da se spominje moje ime, nisam pobegao, jer nemam nikakve veze sa tom pljačkom", rekao je tada Elek, koji je na početku suđenja sudu čak dostavio slike iz jednog restorana u Surčinu, koje su fotografisane u vreme izvršenja pljačke, napominjući tada da je čak i predsednik opštine Surčin u isto vreme bio na ručku u tom lokalu.

Tužilaštvo je kao organizatore grupe označilo Uroša Petrovića i Nenada Kurila, koji su posle više od godine skrivanja uhapšeni u aprilu, jedan na Zlatiboru, drugi u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: