Datum u januaru, odlučuju Grci

Pregovori o članstvu EU i Srbije će početi u januaru, a tačan datum će biti naknadno utvrđen, što može učiniti i budući predsedavajući EU, Grčka.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.12.2013.

15:16

Default images

To je zaključak današnjeg zasedanja šefova diplomatija, koje je završeno oko 19.30.

To su novinarima saopštili šefovi diplomatija Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusić i Karl Erjavec, a jedan zvaničnik koji je prisustvovao zasedanju je rekao da je u zaključke sastanka unesena i ključna odredba da Beograd i Priština moraju sklopiti "pravno obavezujući sporazum o celovitoj normalizaciji odnosa pre nego što Srbija postane članica EU".

Zasedanje je završeno, a u "Pregovaračkom okviru" koji su ministri usvojili se kaže i da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine biti obuhvaćena poglavljem 35 "u ranoj fazi pregovora" o članstvu sa Srbijom.

"Pregovarački okvir" i datum pregovora sa Srbijom treba da odobre i šefovi država ili vlada EU koji zasedaju u Briselu u četvrtak i petak.

Ali je navedeno i da će sređivanje odnosa s Prištinom moći da bude uključeno u druga poglavlja "u valjano opravdanim slučajevima", kao i da "Srbija mora obezbediti da njen stav prema statusu Kosova ne stvara prepreke niti utiče na primenu pravne tekovine EU od Srbije".

Takođe se ističe da će "Srbija u sklopu napora da se usaglasi s pravnom tekovinama - zakonima i propisima Unije, posebno obezbediti da usvojeni zakoni, uključujući njene geografske razmere, neće delovati protiv normalizacije odnosa s Kosovom".

U zaključcima zasedanja šefova diplomatija EU se stavlja do znanja da će "Savet ministara nastaviti da pomno prati dalje napore Srbije
za vidljivo i trajni napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom",
s tim da svaka strana nastavi sopstvenim putem i ne koči jedna drugu na putu ka EU.

Srbija u novoj fazi odnosa s Evropskom unijom mora "posebnu pažnju posvetiti vladavini zakona, naročito reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi državne uprave, nezavisnosti ključnih institucija, slobodi medija, daljem poboljšanju uslova poslovanja i privređivanja".

Takođe se traži pospešenje zaštite manjina, seksualno različitih lica, ranjivih grupa, posebno Roma, kao i nastavak saradnje Beograda s Euleksom na Kosovu.

"Radujemo se međuvladinoj konferenciji u januaru", rekao je na konferenciji za štampu u sedištu Saveta EU predsedavajući Ministarskog saveta i šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičius.

Predsedavajući Ministarskog saveta istakao je da su ministri pohvalili napredak Beograda i Prištine u dijalogu i preporučili da se nastavi sa naporima jer je, kako je rekao, ostalo dosta otvorenih pitanja.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da je prva međuvladina konferencija planirana za 21. januar 2014.

File je izjavio večeras da Grčka planira da se međuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara, pod predsedavanjem te zemlje Evropskoj uniji.

"Predstavnici Grčke, koja 1. januara preuzima predsedavanje Evropskom unijom, informisali su nas na ministarskom sastanku da je njihov plan da se međuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara."

Na zahtev da precizira značenje odredbe o "pravno obavezujućem sporazumu" u pregovaračkom okviru, File je ponovio da to ne znači zahtev da Srbija formalno prizna Kosovo.

"To za sada još niko nije tako definisao", istakao je on.

Predsedavajući ministarskog saveta i šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičius nije direktno odgovorio na pitanje da li pominjanje pravno obavezujućeg dokumenta znači da EU očekuje da Srbija na kraju pregovaračkog procesa prizna Kosovo.

"Ne treba žuriti sa zaključcima. Ovde se pre svega radi o procenjivanju napretka u procesu normalizacije Beograda i Prištine. Treba pročitati ceo dokument (pregovaračku platformu), u platformi se jasno ukazuje da očekujemo dalje korake u pravcu normalizacije", rekao je Linkevičijus na pres konferenciji posle ministarskog sastanka.

Na pitanje novinarke "Dojče velea" kako zemlje članice mogu znati da će Srbija u trenutku kada bude pred vratima EU biti spremna za članstvo, File je rekao da članice sada imaju mnogo veću kontrolu nad svakom fazom procesa proširenja.

"One drže prst na kontrolama", istakao je on.

Na pitanje zašto konkretan datum nije pomenut u zaključcima Ministarskog saveta, File je odgovorio da je to stvar o kojoj formalno odlučuje Evropski savet, koji čine šefovi zemalja članica, a koji će se sastati 19. i 20. decembra.

"Ministri nikada dosad nisu odlučivali o konkretnom datumu, a ja očekujem da Evropski savet odredi 21. januar kao zvaničan početak pregovora sa Srbijom", najavio je komesar.

Na novinarsko pitanje da li će pregovori sa Srbijom trajati osam godina, kao u slučaju Hrvatske, File je odgovorio da su takva poređenja deplasirana.

"Tempo pregovora zavisi od političke volje i administrativnih kapaciteta kandidata, a to se razlikuje od države do države", rekao je on.

Komesar je naglasio da pregovori neće biti komplikovaniji zbog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer je reč o dva paralelna procesa.

"Proces normalizacije neće zahtevati dodatno vreme", objasnio je komesar.

On je, takođe, pohvalio dalje napore vlasti Crne Gore u sprovođenju reformi i pregovorima o članstvu s EU, posebno kad je reč o vladavini prava i borbi protiv korupcije.

File je dodao da su ministri EU odlučili da kasnije ponovo razmotre da li su se stekli uslovi za pokretanje pregovora o članstvu s Makedonijom, s tim da se međuvremenu reši i problem "dobrih susedskih odnosa" te zemlje, što znači spor oko imena s Atinom.

Evropski komesar je izrazio veliku zabrinutost zbog zastoja u Bosni i Hercegovini, naglasivši da tamošnji politički vođi moraju postići dogovor o ustavnoj ravnopravnosti svih etničkih grupa u slučaju "Sejdić-Finci".

File je rekao da će o pitanju statusa kandidata za članstvo Albaniji biti raspravljano u junu iduće godine, u očekivanju da vlasti u Tirani ojačaju reforme.

Kako javlja novinarka Dojče velea Marina Maksimović, koja prati ovo zasedanje u Briselu, Španija je predvodila grupu zemalja za koje su uslovi Nemačke i Velike Britanije o tome da se pred ulazak Srbije u EU između Srbije I Kosova mora potpisati pravno obavezujući dokument o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ali je Španija od toga odustala.

"Prva međuvladina konferencija biće održana 21. januara", kaže se u delu zaključaka o proširenju EU koji se odnosi na Srbiju, a koji su Tanjugu predočeni nekoliko sati pre nego što će biti zvanično usvojeni.

U ranijim verzijama ovog dokumenta kao alternativni datum bio je naveden 20. decembar, ali su ministri u međuvremenu dogovorili da to ipak bude u januaru.

Tanjugovi diplomatski izvori navode da je odluka rezultat tvrdog stava Nemačke, koja je insistirala na januaru, ali da su faktor u odlučivanju bili i predstojeći božićni praznici, zbog kojih je bilo teško naći vreme za konferenciju u rasporedu rada Saveta EU.

"Savet će nastaviti da pažljivo prati trajni angažman Srbije na normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i primenu dosad postignutih sporazuma", navodi se u nacrtu zaključaka Ministarskog saveta i dodaje da Beograd i Priština ne smeju da se međusobno blokiraju na evropskom putu. "U ovoj novoj fazi odnosa sa EU, Savet poziva Srbiju da obrati naročitu pažnju na vladavinu prava, a naročito na reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", poručuju evropski ministri, uz naglašavanje potrebe da se nastavi i reforma javne uprave.

Sem toga, Srbija se poziva da obezbedi nezavisnost institucija, slobodu medija, poboljšanje poslovnog okruženja i zaštitu manjina, pogotovo Roma i LGBT populacije.

"Srbija treba da nastavi da efektivno sarađuje sa Euleksom i da aktivno doprinosi nesmetanom ispunjavanju mandata Euleksa", piše u nacrtu zaključka.

Očekuje se da će Savet večeras usvojiti i pregovarački okvir za Srbiju, u vezi sa kojim ima još nerešenih pitanja. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton Savetu ministara podneće izveštaj o Srbiji i primeni Briselskog sporazuma.

Šef diplomatije Karl Bilt kaže da je krajnje vreme da Srbija počne pregovore sa EU.

Agencija Beta dodaje i da je Hrvatska u Komitetu stalnih predstavnika zatražila i da se Srbija "podseti" na obavezu da svoj sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU usaglasi s odredbama koje proističu iz ulaska Hrvatske u članstvo Unije.

U razmatranju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU s Kosovom neke članice koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost u Prištini, zahtevale su da se uz pominjanje tog sporazuma naglasi da to nema nikakvog upliva na pitanje statusa Kosova.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je Srbija spremna za bilo koji datum za početak pregovora sa EU, a šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport da očekuje da će se u januaru održati prva međuvladina konferencija o pridruživanju Srbije EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: