Gruevski:Samaras je tvorac problema

Makedonski premijer Nikola Gruevski napao je svog grčkog kolegu Antonisa Samarasa tvrdeći da igra na kartu nacionalizma.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.12.2013.

08:28

Default images

Gruevski navodi da Gruevski želi da "torpedira" približavanje Makedonije EU.

"On je tvorac problema. On je 1991. zajedno sa tadašnjim premijerom Konstantinom Micotakisom ovu temu uopšte stavio na tapet, pre toga nije bilo spora oko imena. Samaras je svoju celokupnu karijeru izgradio na nacionalističkog retorici i konfliktu sa Makedonijom", kritikovao je Gruevski svog kolegu u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

On je dodao da je kao ministar kulture 2008. Samaras grčku strategiju objasnio na način da Atina mora da odloži rešenje sve dok se Makedonija ne raspadne i bude apsorbovana od svojih suseda.

Danas, prema njegovim rečima, Samaras koristi drugačiji rečnik, ali su njegovi stavovi ostali nepromenjeni.

Upitan da li to znači da nema kompromisa dok je Samaras na vlasti Gruevski je odgovorio da "bi Makedonija morala prihvatiti sve grčke zahteve", što nije kompromis.

On nije želeo da spekuliše da li bi sa drugom vlašću u Atini bilo bolje, dodavši da veruje da se trenutno stanje nalazi na apsolutno najnižoj tački, i da po Makedoniju ne može biti gore nego sa aktuelnom grčkom vladom.

Na pitanje kada očekuje početak pristupnih pregovora sa EU Gruevski je kazao da je to jedno od najtežih pitanja, koje neko može da mu postavi.

"Suočeni smo sa činjenicom da nije bilo nikakvih direktnih razgovora već godinu i po dana, i to zato što druga strana ne želi da razgovara o rešenju spora oko imena. Klima se osetno pogoršala dolasnom na vlast nove grčke vlade sredinom 2012. Moj osećaj je da druga strana ne želi kompromis", objasnio je on.

Gruevski je, konstatujući da se članstvo u EU i NATO nalazi u zastoju, optužio Grčku da spretno izaziva utisak da su Makedonci "tvrdoglavi nacionalisti" i da su sami odgovorni za blokadu.

"Rad na razuveravanju je lakši kada ste sami članica EU i NATO i dnevno komunicirate sa drugim članicama. I unutar EU ne postoji spremnost da se, zbog ekonomske krize, od Atine zahteva kompromis. Grci to znaju i mogu komotno da se opuste", naglasio je on.

Gruevski je podsetio da Makedonija već pet godina dobija pozitivne ocene od Evropske komisije, sa preporukama Savetu da započne pristupne pregovore, ali to telo se ne pomera, te dodaje da je jedino objašnjenje solidarnost sa Grčkom.

Na konstataciju da se čini da nije optimista u vezi sa napretkom za vreme predsedavanja Grčke Evropskoj uniji u narednoj polovini godine Gruevski je rekao da ne veruje da će predsedavanje Unijom Grčkoj doneti bilo kakve privolegije.

On je kazao da bi želeo da druge članice Atini stave jasno do znanja da solidarnost ima svoje granice.

"Radi se o poštovanju međunarodnih zakona. Grčka je 2008.blokirala prijem Makedonije u NATO, međunarodnih sud u Hagu je Makedoniji 2011.dao za pravo. Ne razumem kako EU može biti solidarna", kritikovao je makedonski premijer.

On je dodao da zasigurno finansijska kriza situaciju čini komplikovanijom i da Atini stvara alibi prema partnerima u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: