Izvađena bomba, u sredu uništenje

Neeksplodirana bomba koja je juče nađena u centru Beograda, kasno sinoć je odvezena u vojni poligon u Nikincima i biće uništena u sredu, kaže Predrag Marić.

Izvor: B92

Subota, 07.12.2013.

12:53

Default images

Podsetimo, radnici na gradilištu na uglu ulica Venizelosove i Budimske u subotu ujutro su pronašli neeksplodiranu bombu iz Drugog svetskog rata.

Avionska bomba, nađena je na dubini od šest metara, a teška je, procenjuje se, oko jedne tone. Transport bombe kamionom do vojnog poligona obezbeđivale su brojne policijske jedinice kao i vatrogasci.

Bomba je izvađena nešto pre 23 sata i upućena u Nikince gde će na vojnom poligonu biti uništena, potvrdio je ranije Tanjugu načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić, koji je, takođe, izjavio, da zbog vrste upaljača bomba mora da se uništi.

Prema njegovim rečima, zbog vrste upaljača, bomba mora da se uništi, a u njenom prevozu i uništavanju zajedno učestvuju pripadnici Ministarstva odbrane i Uprave za civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije.

Pre nego što je bomba izvađena, premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je mesto gde se nalazila. Tada je novinarima izjavio da će bomba biti premeštena u Nikince kod Sremske Mitrovice, u vojni poligon, gde bi trebalo u nedelju u toku dana da bude i deaktivirana.
Foto: Tanjug
Premijer je rekao i da su stanovnici zgrade koja se nalazi pored gradilišta na kojem je bomba pronađena evakuisani, ali da se evakuacija žitelja ostalog dela te ulice ne očekuje.

Dačić je izjavio da je reč o nemačkoj avionskoj bombi iz Drugog svetskog rata, jake razorne moći, marke SC1000, teške preko jedne tone, sa punjenjem od 620 kilograma.

To je, inače, naoružanje aviona "Henkel 111" i ima jedan bočni upaljač.
Foto: Tanjug
Dačić je istakao da je bomba velike razorne moći i apelovao na građane i sve ostale da slušaju Centar za vanredne situacije.

Mesto gde je pronađena bomba u toku večeri su obišli i predsednik Privremenog veća Grada Beograda Siniša Maili, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministar odbrane Nebojša Rodić i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vanja Vukić.

Evakuisano 20 stanara

Foto: MUP
Oko 20 stanara je evakuisano iz zgrade broj 36 jer se zid te zgrade direktno naslanja na gradilište na kojem je pronađena bomba i oni su smešteni u hotelu "Slavija".
Foto: Tanjug
"Nema mesta panici, ali treba malo vremena, jer ovo sve mora ručno da se radi. Nema mehanizacije, nema brzog utvrđivanja da li ima detonatora i o čemu se zapravo radi. Naša je ideja je da do mraka utvrdimo o čemu se radi i da odlučimo da li će biti evakuacije stanara okolnih zgrada ili ne", rekao je ranije danas Predrag Marić za B92.
Gradilište na kojem je pronaðena bomba - Foto: B92
"Naše iskustvo govori Srbija pliva na bombama, od Prvog, Drugog svetskog rata, bombardovanja 1999, nema dana da ova ekipa ne ide po Srbiji i demontira neeksplodirana ubojna sredstva", rekao je Marić.

Stanari iz okolnih zgrada nisu mnogo uplašeni, mada im nije svejedno zbog svega što se događa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: