"Ne pravi se registar o abortusima"

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio da se ne pravi nikakav registar o ženama koje su prekinule trudnoću.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.12.2013.

16:49

Default images

Babić je izjavio danas da se odredbom Zakona o zdravstvenoj zaštiti žena, trudnica i dece koja obavezuje zdravstvene ustanove da prijave svaki abortus, ne pravi nikakav registar o ženama koje su prekinule trudnoću, već da je ova odredba uvedena kako bi se sprečile zloupotrebe.

Babić je rekao Tanjugu da po tom zakonu svaka trudnica i porodilja ima pravo na zdravstveno osiguranje tokom trajanja trudnoće i narednih godinu dana posle porođaja, a da, ukoliko dođe do abortusa, to pravo prestaje.

Ukoliko žene, koje su prema ovom zakonu bile zdravstveno osigurane, prekinu trudnoću gube pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO i one će, kako objašnjava Babić, imati pravo samo na hitnu medicinsku pomoć u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Obaveza zdravstvenih ustanova da prijavljuju svaki abortus nije ništa novo, kaže Babić, dodajući da su od 2006. godine državne zdravstvene ustanove slale elektronskim putem fakturu RFZO o abortusima, ali i lečenju svake bolesti, sa podacima u kojima se nalazi ime, prezime, matični broj, broj zdravstvene legitimacije, adresa stana.

Ti podaci se prikupljaju, kako objašnjava, da bi zdravstveni fond mogao da plati tu uslugu i nikada nije došlo do "provale" u informacioni sistem, odnosno informacije su strogo čuvane i ograničeni broj ljudi može da pristupi toj bazi podataka.

"Uvek se registruje kad je ko stupio u bazu podataka i kakve je podatke tražio...Svi podaci o osiguranicima su zaštićeni u potpunosti", naglasio je Babić.

Upitan zbog čega je onda uvedena ova odredba, ako su i do sada na taj način abortusi evidentirani, on je rekao da se ovom odredbom obavezuju i privatne zdravstvene ustanove da šalju podatke o prekinutim trudnoćama za kategoriju žena koje su osiguranje dobile po nedavno usvojenom zakonu.

On je pojasnio da će ubuduće žena, koja nije zdravstveno osigurana, potvrdu o trudnoći, na osnovu koje će joj zdravstvena knjižica biti overena, moći da pribavi kod lekara koji rade u državnoj ustanovi ili kod privatnika i da tu neće biti ograničenja, ali su sada i privatne i državne zdravstvene ustanove obavezne da izveste Fond o prekidu trudnoće.

"Ako dođe do prekida trudnoće i privatni doktor je dužan da obavesti RFZO u skladu sa ovim zakonom. Prosto je u pitanju regulacija", naglasio je Babić.

Prvi čovek zdravstvenog fonda kaže da je dobro što su sve poslaničke grupe u skupštini glasale za taj zakon i da se sada "po našem starom običaju javlja neka naknadna pamet".

On je dodao da ukoliko Poverenik za informacije od javnog značaja naknadno uoči neki problem, zakon se može promeniti i naći bolje tehničko rešenje, ali da treba neko da napravi predlog, a da taj neko mora dobro da poznaje sistem.

"Mi smo u stalnom kontaktu sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i ako bude bilo kakve tehničke sugestije i ako treba nešto ispraviti, mi smo spremni za saradnju....Popravićemo sve što eventualno nije dobro i kvalitetno urađeno do sada, ali ja zaista ne vidim nikakav problem", naglasio je Babić.

On kaže da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti trudnica, porodilja i dece do 18 godina, najbolji u istoriji i da on nudi potpunu socijalnu sigurnost najvulnerabilnijim kategorijama koje nemaju overenu zdravstvenu knjižicu.

Babić je podsetio da ovakva prava trudnice, porodilje i deca do 18 godina nemaju nigde u Evropi iako njihovi zdravstveni fondovi raspolažu sa mnogo više novca nego srpski RFZO.

Tendeciozno tumačenje zakona

Odredbe Zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja nisu suprotne Ustavu i Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, već su informacije koje se plasiraju na RTS-u o "posebnom registru ili bazi podataka" neistinite i tendenciozne, saopšteno je danas iz Kabineta predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića.

"Zlonamerne manipulacije neistinitim informacijama unose zabunu među građane i nanose štetu plemenitom cilju u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu pomenute kategorije stanovništva", ističe se u saopštenju i dodaje da bi uloga Javnog servisa trebalo da bude edukacija stanovništva o ostavarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, a ne težnja senzacionalizmu ili neobaveštenost.

To se odnosi i na druge medije koji su tendenciozno plasirali poluinformacije o pojedinim odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja.

"Napominjemo da se tim zakonom ni na koji način ne uspostavljaju nove obaveze obrade ili sakupljanja podataka, pa su stoga maliciozne tvrdnje o povredi prava na zaštitu podataka o ličnosti", kaže se u saopštenju .

Zakon o zadravstevnoj zaštiti dece, trudnica i porodilja, koji je stupio na snagu 27.novembra 2013.godine, omogućava punu zdravstvenu zaštitu bez obzira na to da li su toj kategoriji stanovništva overene zdravstvene knjižice ili ne, što ranije nije bio slučaj.

"Podsećamo da je taj zakon ujedinio sve poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: