Papa: Moć Crkve iseliti iz Vatikana

Papa Franja pozvao je na izmeštanje crkvene moći iz Vatikana i oštro kritikovao "pokloništvo prema novcu" koje vlada svetom u novom krupnom reformskom koraku.

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

13:12

Default images

Papa je izdao poslanicu sa smernicama prema kojima Rimokatolička crkva i papstvo moraju da budu reformisani.

Kako se navodi u najvažnijem dokumentu koji je papa sačinio otkako je seo u Svetu stolicu, cilj tih reformi je da se formira u većem stepenu misionarska i milosrdnija Crkva, koja posebnu pažnju poklanja siromašnima.

Franja je u dokumentu, koji je objavljen danas, objedinio prioritete koje je iznosio u propovedima, govorima i intervjuima u proteklih osam meseci i stavio ih u širi kontekst načina na koji treba ponovo ojačati jevanđeosku misiju Crkve u svetu koji karakterišu ravnodušnost, sekularizam i ogromna nejednakost u prihodima.

"Rastuća ekonomska nejednakost u svetu sigurno će eksplodirati i doneti nove konflikte", naveo je papa Franja.

On je objasnio svoje najkontroverznije komentare, u kojima je kritikovao "opsesiju" Katoličke crkve za prenošenje različitih nepovezanih doktrina, istakavši da je u crkvenoj "hijerarhiji istina" milosrđe na prvom mestu i da je ono što se "broji" vraćanje ljudi veri.

Papa je kritikovao centralizam Crkve koji, kako je ocenio, sprečava njen misionarsi domašaj, prenela je agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: