Postignut dogovor s Iranom

Iran i velike sile postigli su prošle noći u Ženevi dogovor o iranskom nuklearnom pitanju, javile su agencije.

Izvor: Beta

Nedelja, 24.11.2013.

09:15

Default images

Potvrdu da je sporazum noćas postignut, dali su francuski i iranski ministri spoljnih poslova, kratko potvrdivši novinarima koji su čekali u hotelskom lobiju, da su se dve strane dogovorile, prenela je agencija Asošiejted Pres.

"Da, imamo dogovor“, rekao je šef diplomatije Irana Mohamed Džavad Zarif, nakon pet dana pregovora.

Slično je odgovorio i francuski ministar Loran Fabijus, podigavši palac u znak potvrde o uspešnom završetku razgovora.

Prema ranijim navodima medija, cilj je bio da Iran pristane na šestomesečno zamrzavanje svog nuklearnog programa, dok bi istovremeno u tom periodu bile delimično ukinute sankcije.

Rojters prenosi reči neimenovanog zapadnog dipomate, koji je rekao da će Iran moći da dobije 4,2 milijarde dolare, nakon što zaustavi svoj nuklearni program.
Foto: Beta, AP
Američki predsednik Barak Obama kasno sinoć se iz Bele kuće obratio naciji, rekavši da je dogovor s Iranom "važan prvi korak“, koji će sprečiti tu zemlju da napravi nuklearno oružje.

On je obećao i da SAD neće uvoditi nove sankcije Iranu tokom narednih šest meseci, što će, kako navodi AP, sigurno razljutiti one američke kongresmene koji su se zalagali za još oštrije mere.

Obama je, ipak, poručio da će pritisak biti pojačan ako Iran ne bude u potpunosti ispunio dogovoreno.

Izrael je danas ocenio da su velike sile i Teheran u Ženevi postigle "loš dogovor" o iranskom nukleranom programu, saopšteno je iz kabineta izraleskog premijera Benjamina Netanjahua.

"To je loš dogovor koji Iranu pruža tačno ono što je želeo: značajno ublažavanje sankcija i nastavak dela nukleranog programa", piše u saopštenju objavljenom nekoliko sati nakon postizanja dogovora.

Kako se dodaje, sporazum omogućava Iranu da kasnije nastavi da obogaćuje uranijum i da proizvodi gorivo za nuklearno oružje.

Kasno sinoć se oglasio i izraelski ministar za obaveštajne poslove Juval Stajnic, koji je izrazio nezadovoljstvo postignutim dogovorom, kazavši da je u pitanju "prevara".

"Stojite i vičete dok god ne poplavite i pokušavate da razumete zašto oni ne slušaju.Svet je želeo sporazum", rekao je izraelski ministar finansija Jair Lapid, član Netanijahuovog bezbednosnog kabineta za izraelski vojni radio.

On je takođe rekao da Izrael još ne razume šta pojačanje nadgledanja iranskih postrojenja znači i da se radi o detaljnoj stvari.

Ministar ekonomije Naftali Benet, takođe član kabineta zaduženog za bezbednost, rekao je za vojni radio da "Izrael ne vidi da ga obavezuje taj loš, vrlo loš sporazum koji je potpisan".

Nijedan ministar nije međutim hteo da kaže kako će Izrael odgovoriti.
Džon Keri i Sergej Lavrov (Beta, AP)
Stajnic, koji je zadužen za nadzor iranskog nuklearnog programa u izraelskoj vladi, rekao je da nema razloga da svet slavi zbog dogovora iz Ženeve.

"Dogovor koji je postignut zasniva se na iranskoj prevari i samoobmanjivanju"“, zaključio je ministar.

Američki državni sekretar Džon Keri je noćas pokušao da uveri Izrael da će postignuti dogovor doprineti da "svet bude bezbedniji... i da Izrael bude bezbedniji, partneri SAD u regionu budu bezbedniji".

"Ne postoji ni najmanja razlika u tome šta je konači cilj SAD I Izraela, a to je da Iran ne poseduje atomsku bombu", poručio je Keri.

Netanjahu je međutim rekao da se ne slaže sa SAD o mogućnosti da se sa Iranom sklopi dogovor koji neće podrazumevati i prekid aktivnosti
na obogaćivanju uranijuma.

S druge strane, šefovi diplomatija EU i Irana Ketrin Ešton i Mohamad Džavad Zarif. saopštili su da je sporazum Irana i šest svetskih sila o spornom iranskom nuklearnom programu značajan korak ka razvoju odnosa dve strane na konstruktivniji način. U zajedničkom saopštenju koje su izdali pošto je noćas u Ženevi postignut dugo očekivani dogovor, Ešton i Zarif su istakli da je ovakav rezultat bio moguć zahvaljujući "uzajamnom poštovanju i odlučnosti da se iznadje dalji put povoljan za sve nas".

Svetske sile traže od Irana da u potpunosti obustavi svoj nuklearni program, zato što smatraju da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu, dok Teheran tvrdi da je svrha tog programa isključivo mirnodopska – proizvodnja električne energije i izotopa u medicinske svrhe.

U pregovorima učestvuju pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i Nemačka, odnosno grupa P5+1.

Kina, Rusija i EU pozdravile sporazum s Iranom

Vladimir Putin pozdravio je sporazum sa Iranom (Beta, AP)
Kina je danas pozdravila dogovor postignut u Ženevi sa Iranom o privremenom obustavljanju nuklearnog programa te zemlje u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija ističući da će to "pomoći očuvanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku".

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji je istakao da će sporazum "omogućiti bolji život iranskom narodu" i pomoći da se "obavljaju normalne razmene sa Iranom".

"Sporazum je usledio posle decenije teškog rada, posebno poslednjih nekoliko dana kada se ušlo u finalnu fazu teških pregovora", naveo je Vang u saopštenju, objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vang je pohvalio angažovanje svih zemalja koje su učestvovale u pregovorima, prenela je agencija AFP.

I predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je danas nuklearni sporazum sa Iranom. On je ocenio da je ovakav rezultat pregovora "doprineo da se približimo razrešenju jednog od najkompleksnijih problema u sadašnjoj međunarodnoj politici".

"Ishod ovih pregovora doneće dobro svima i dokazuje još jednom da se odgovori za današnje međunarodne izazove i pretnje mogu dobiti u procesu zajedničkog rada i uzajamnog poštovanja", istakao je Putin. On je naglasio da je Rusija spremna da zajedno sa svojim partnerima nastavi da traga za prihvatljivim i sveobuhvatnijim rešenjem iranskog problema, javio je Itar-Tass.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, takođe, pozdravio sporazum koje su svetske sile postigle sa Iranom, ističući da su "svi izašli kao pobednici".

"Niko nije izgubio, svi su pobednici. Svet nije propustio šansu", izjavio je Lavrov ruskim novinarima posle maratonskih pregovora u Ženevi, koje je nazvao istorijskim.

Čelnici Evropske unije pozdravili su danas sporazum o iranskom nuklearnom programu koji je postignut u Ženevi i istakli da je sada najvažnije da se on dosledno primeni. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej je u saopštenju za medije pohvalio hrabrost Teherana da prihvati sporazum koji ima za cilj da obezbedi da iranski nuklearni program ne bude upotrebljen za proizvodnju atomske bombe.

Sada je u skladu sa stvorenim poverenjem najvažnije osigurati preciznu i potpunu primenu dogovorenog, kako bi se ovo pitanje definitivno rešilo”, poručio je Van Rompej.

Čestitke je uputio i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji je posebno pohvalio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton koja je koordinirala ženevske pregovore Irana sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je naglasio da bi sporazum koji su postigle svetske sile sa Iranom mogao da bude istorijski za Bliski istok.

Ban je pozdravio preliminarni sporazum u skladu sa kojim je Iran pristao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ublažavanje sankcija, rekao je portparol UN Martin Nesirski, javio je AFP.

Generalni sekretar svetske organizacije je ocenio da bi sporazum "mogao da bude početak istorijskog sporazuma za narode i nacije bliskoistočnog regiona i šire".

Iran je dogovor postigao u pregovorima sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, a Ban je istakao da sve strane moraju da rade na "uspostavljanju zajedničkog poverenja i nastavku pregovora kako bi se proširio opseg inicijalnog sporazuma".

Predsednik Austrije Hajnc Fišer pozdravio je danas dogovor Irana i članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, kao i Nemačke u vezi sa miroljubivim korišćenjem nuklearne energije.

Ovaj sporazum predstavlja pobedu razuma i dobre volje, pri čemu se puna pažnja sada mora pridati primeni rezultata dogovora“, ukazao je on u saopštenju.

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger takođe je pozdravio dogovor, ocenjujući da on predstavlja ohrabrujući signal u pravom smeru.

Prvi put nakon dužeg vremena postoji nada da ćemo moći da miroljubivo rešimo dugogodišnji konflikt sa Iranom i uklonimo široke sumnje u nuklearni program Teherana", naglasio je on.

Obama i Netanjahu razgovarali o Iranu

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je telefonom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da razgovaraju o dogovoru koji su velike sile postigle sa Iranom o njegovom nuklearnom programu, saopšteno je iz Bele kuće.

Portparol Bele kuće Džoš Irnest rekao je novinarima koji su danas putovali sa Obamom da SAD "jedva čekaju" da se konsultuju sa svojim saveznikom Izraelom o medjunarodnim pregovorima sa Teheranom.

Irnest je dodao da Bela kuća razume skepticizam Izraela po pitanju iranskih namera.

Prema jutrošnjem saopštenju, Teheran je danas pristao na šestomesečnu pauzu u svom nuklearnom programu dok će diplomate nastaviti razgovore čiji cilj je da se Iran spreči da razvije nuklearno oružje.

Netanjahu je kritikovao taj sporazum, nazvavši ga "istorijskom greškom" i dodajući da on ništa ne garantuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: