OEBS o trgovini ljudima

Izvor: B92

Subota, 07.12.2002.

14:02

Default images
OEBS je upozorio na opasnosti od rastuće trgovine ženama i decom i kao svoj postavio borbu protiv trgovine ljudima, za koju sa navodi da predstavlja novu pretnju u Evropi. OEBS navodi da je trgovina ljudima moderan oblik ropstva i pretnja bezbednosti, jer finansira organizovani kriminal, kaže se u nacrtu deklaracije koja će biti odobrena u subotu na sastanku ministara inostranih poslova organizacije u Portugalu. "Trgovina ljudskim bićima predstavlja ozbiljnu i veliku oblast međudržavnog organizovanog kriminala, donoseći veliki profit kriminalnim mrežama", kaže se u tekstu. Zapadne diplomate navode da borba protiv trgovine ljudima odgovara novoj ulozi OEBS, a to je razbijanje podzemlja koje uključuje i krijumčare i političke ekstremiste. U deklaraciji se apeluje na zemlje-članice OEBS da intenziviraju napore na zaustavljanju trgovine ljudima. Evropa je zabrinuta povećanom trgovinom ženama iz siromašnih bivših komunističkih zemalja pretežno na Balkanu, ključnom centru trgovine, i u Zapadnoj Evropi, gde bivaju prisiljene da rade u "javnim kućama".

Ruski šef diplomatije Igor Ivanov smatra nedopustivim pokušaje da OEBS bude iskorišćen "u svojstvu poluge za pritiske na države koje su njene članice". Ivanov je, govoreći na zasedanju Saveta ministara inostranih poslova zemalja-članica OEBS u Portu, okarakterisao takav kurs kao "bezperspektivan" pošto on ne jača, već slabi organizaciju. Ivanov je naglasio da je OEBS "institut saradnje i pomoći, a ne oružje za prinudu i kažnjavanje". "Još je opasnija praksa političke izolacije zemlje", podvukao je šef ruske diplomatije. On je konstatovao da je OEBS svojevremeno načinio grešku odstranivši iz svog rada Jugoslaviju. "Samim tim su suštinski sužene mogućnosti da se utiče na razvoj situacije na Balkanu", rekao je Ivanov i zaključio da će to "gorko iskustvo poslužiti kao nauk za tu organizaciju". Ruski šef diplomatije Igor Ivanov smatra nedopustivim pokušaje da OEBS bude iskorišćen "u svojstvu poluge za pritiske na države koje su njene članice". Ivanov je, govoreći na zasedanju Saveta ministara inostranih poslova zemalja-članica OEBS u Portu, okarakterisao takav kurs kao "bezperspektivan" pošto on ne jača, već slabi organizaciju. Ivanov je naglasio da je OEBS "institut saradnje i pomoći, a ne oružje za prinudu i kažnjavanje". "Još je opasnija praksa političke izolacije zemlje", podvukao je šef ruske diplomatije. On je konstatovao da je OEBS svojevremeno načinio grešku odstranivši iz svog rada Jugoslaviju. "Samim tim su suštinski sužene mogućnosti da se utiče na razvoj situacije na Balkanu", rekao je Ivanov i zaključio da će to "gorko iskustvo poslužiti kao nauk za tu organizaciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: