Vučić i Šojgu o saradnji

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejom Šojguom o nastavku bilateralne saradnje dve zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2013.

00:40

Default images

Oni su govorili i o potrebi poboljšanja ekonomske saradnje i investicijama u razvoj privrede u Srbiji.

Tema razgovora bila je i situacija na Kosovu i Metohiji, kao i rezultati nedavno održanih izbora, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Šojgu je istakao da će Rusija podržavati politiku Vlade Srbije i teritorijalni integritet Republike Srbije.

Vučić je tokom razgovora naglasio da Srbija poštuje svoj Ustav i skupštinsku Deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

Dogovoreno je i jačanje saradnje u oblasti bezbednosti, vojno-tehničkoj saradnji i modernizaciji srpske vojske.

Šojgu je Vučića obavestio o procesu modernizacije ruske armije i planu da do 2020. godine Ruska Federacija uvede 70 posto naoružanja najmodernije tehnologije.

Tema razgovora bila je i tešnja saradnja dve zemlje u obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, dodaje se u saopštenju.

Poslednji put Vučić i Šojgu sastali su se u maju ove godine, kad je prvi potpredsednik Vlade bio i ministar odbrane i tada su razgovarali o pripremi sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

Razgovaralo se o unapređenju vojno-borbenih sistema, o vojno-tehničkoj, vojno-obrazovnoj i vojno-medicinskoj saradnji i unapređenju delovanja Regionalnog centra u Nišu, saopšteno je 23. maja iz Vučićevog kabineta.

Vučić i Šojgu su razgovarali i zajedničkom ulaganju u namensku industriju i nastupu na trećim tržištima a do njihovog susreta je došlo na marginama Međunarodne konferencije o evropskoj bezbednosti.

Ruski ministar je sinoć počeo posetu Beogradu razgovorima sa premijerom Ivicom Dačićem a za danas su predviđeni i njegovi odvojeni sastanci sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministrom odbrane Nebojšom Rodićem.

Dačić i Šojgu ocenili su na sinoćnjem sastanku da su tradicionalno dobri politički odnosi Srbije i Rusije unapređeni i da su sada najbolji u proteklih nekoliko decenija, a dogovoreno je i da Srbija i Rusija naredne godine zajednički obeleže 70 godina oslobođenja Beograda. Ministarstva odbrane Srbije i Rusije, kako je rečeno, treba da unaprede saradnju u oblasti vojnih industrija, obuke i specijalizacije kadrova i modernizaciji opreme, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predsednik Nikolić će danas ruskom zvaničniku uručiti Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

"Odlikovanje gospodina Šojgua, predstavlja znak zahvalnosti i priznanja Srbije za njegovu višegodišnju posvećenost razvoju saradnje naših dveju zemalja, kao i za sve što je učinio za dobrobit naših građana", saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Ministarstvo odbrane Srbije ranije je najavilo i da će Šojgu i Rodić potpisati danas Sporazum o saradnji Srbije i Rusije u oblasti odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: