Sastanak Đinđića i predstavnika NVO

Izvor: B92

Subota, 30.11.2002.

14:54

Default images

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ocenio je u subotu da dostignuća u reformisanju sistema i društva nisu potpuna bez učešća nevladinih organizacija. "Značaj saradnje državnih institucija i civilnog sektora je veoma velik i ma koliko da Vlada uradi na reorganizaciji sistema i društva, to neće biti potpuno bez pozadine u svesti, kulturi, ponašanju", rekao je Đinđić na skupu s predstavnicima 27 nevladinih organizacija posvećenom utvrđivanju strategije i oblika saradnje. Odgovarajući na primedbe predstavnika NVO što na skup nisu pozvane predsednice Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić i Helsinškog odbora Sonja Biserko, Đinđić je rekao da su za Vladu značajne NVO koje imaju neposredan kontakt s građanima. "Nama su potrebne NVO koje mogu da urade ono što mi ne možemo, a ne one koje samo imaju mišljenje o raznim društvenim problemima. Ne trebaju nam politički konsultanti, jer u Srbiji ionako ima previše poglavica, a malo indijanaca", rekao je Đinđić.

U izjavi za Radio B92 Nataša Kandić odgovara Đinđiću i komenatriše zbog čega nije pozvana na skup. "Primetila sam da je premijer nervozan i da mu ne prija kritika. Poznato je da postoje brojne nevladine organizacije, koje su ustvari jako bliske Vladi, što ne bi bilo strašno kada bi se ta bliskost ogledala u sprovođenju dobrih projekata. Meni je žao što premijer ne postavi to pitanje, jer je pitanje koji on to kriterijum uzima kada kaže da neke NVO imaju kontakt s građanima, a neke ne, to je dobra tema za razgovor. Ja bih ga pitala s kim to on ima kontakt ako se do njega nikada ne može doći, tu su kordoni stražara i sekretarica. Nije dobro kada je premijer nedodirljiv", kaže Nataša Kandić.

Potpredsednik Vlade Žarko Korać, koji je bio na sastanku premijera i predstavnika NVO, smatra da je propust to što nisu pozvane Nataša Kandić i Sonja Biserko. "Moram da kažem da mi je veoma žao, njih treba pozivati i mislim da je to bio ozbiljan propust. Nadam se da će sledeći put one biti pozvane i ne bih više prisustvovao sastancima na kojima one ne bi bile prisutne, pošto bi to značilo da svako od nas ima svoju listu organizacija. Ja imam visoko mišljenje o onome što su one radile i rade, a to što su izložene kritikama mnogo više govori o stanju ljudskih prava u našoj zemlji, nego o tome kako one faktički rade", kaže Korać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: