Svilanović: Nastavak s tužbom protiv nekih članica NATO

Izvor: B92

Subota, 30.11.2002.

11:47

Default images

Jugoslovenski ministar spoljnih poslova Goran Svilanović izjavio je da je Savezna vlada, na osnovu izveštaja ekspertskog tima njegovog ministarstva, donela odluku da nastavi s tužbom koju je prethodna vlast podnela Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv nekih članica NATO. "Saradnja s Haškim tribunalom i povlačenje tužbe protiv nekih članica NATO dobro su poznata očekivanja međunarodne zajednice, a povlačenje tužbe preduslov za upućivanje poziva SRJ da se priključi Partnerstvu za mir", rekao je Svilanović. On je rekao da je pravni tim na čelu s Tiborom Varadijem naveo više mogućnosti za prevazilaženje problema. "Jedna je da povučemo tužbu, druga da nastavimo spor, dok su ostale negde između. Savezna vlada je na sednici u četvrtak donela odluku da podrži predloge koje su eksperti dali u vezi s nastavkom tih sporova", rekao je Svilanović.

Vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da bi trebalo nastaviti postupak pred Međunarodnim sudom, pogotovo ako se proceni da SRJ ima šanse da dobije spor, a samim tim i odštetu i političke poene. Dragišić je za B92 rekao da priključivanje SRJ Partnerstvu za mir nije stvar zbog koje bi trebalo odustati od tužbe protiv nekih zemalja NATO. "Uspehom tužbe pred Međunarodnim sudom pravde, pored značajnih finansijskih sredstava kao odštetu za bombardovanje, dobijamo i značajne političke poene jer se time svetskoj zajednici stavlja do znanja da je NATO izvršio protivpravan čin, što može imati impikacije i na situciju oko Kosova, pošto se tu NATO stavio na stranu pobunjenika u Srbiji. Koristi od te tužbe su mnogo veće nego koristi od pristupanja Partnerstvu za mir. Ako tužba bude neuspešna, mi ćemo ugovor o pristupanju Partnerstvu za mir svakako potpisati", kaže on.

Analitičar za evropska pitanja u vašingtonskoj fondaciji "Heritidž" Džon Hartman ocenjuje da Jugoslavija ima šansu da uđe u Partnerstvo za mir ako izvrši reformu vojske. "Šanse za ulazak SRJ u Partnerstvo za mir su dobre. Kada se to bude ostvarilo, to će biti znak da se Jugoslavija konačno odvojila od antagonizma miloševićevskog perioda i da je zemlja ušla u nove, zrelije odnose sa SAD", rekao je Hartman za “Glas Amerike”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: