Auto-škole pale na testu

Uslove za rad nije ispunila nijedna od 30 pregledanih auto-škola u Srbiji, kažu u MUP-u.U auto-školama kažu da je mala verovatnoća da će bilo ko dobiti licencu.

Izvor: RTS

Utorak, 29.10.2013.

13:29

Default images

Pre uvođenja nove uredbe o preregistraciji postojalo je čak 2.000 auto-škola u Srbiji, a samo njih 100 dalo je zahtev za preregistraciju.

Procedura licenciranja je u toku, komisije su danas na jugu Srbije, a u auto-školama kažu da je mala verovatnoća da će bilo ko dobiti licencu.

Komisije za licenciranje MUP-a Srbije već su pregledale skoro trećinu prijavljenih škola. Mnoge od njih imaju i učionice i računare, video nadzor, ispravne poligone, ali im nedostaju školovani predavači za teoretsku nastavu, iako je, kažu u MUP-u, za pripremu bilo dosta vremena.

"U nekom periodu, prethodnih dvadesetak godina, auto-škole nisu držale časove teoretske nastave i očigledno je da se predavači teoretske nastave nisu adekvatno spremili. Prilikom utvrđivanja uslova nisu pokazali dovoljno znanja i u ovom trenutku nijedna auto-škola nema dozvolu", rekao je Vladimir Rebić iz MUP-a.

Rebić je rekao da će sve auto-škole koje su predale zahtev za dobijanje dozvole ući u proceduru, a ako organ unutrašnjih poslova utvrdi da je zahtev nepotpun, biće utvrđen razuman rok u kome će sve auto-škole moći da otklone nedostatke.

On je dodao i da su pravilnici kojima se uređuje osposobljavanje kandidata za vozače doneti u maju 2012. godine, kao i da je od tada do 25. oktobra ove godine, proteklo je godinu i po dana, što je period u kome su sve auto-škole imale priliku i mogle da se pripreme za osposobljavanje kandidata po novim uslovima.

"U tom periodu najveći broj auto-škola se primarno bavio osposobljavanjem novih kandidata i to su radili po ubrzanom procesu i zbog toga smo imali jako puno novih vozača", rekao je Rebić, a saopšteno je iz MUP-a.

U zajednici auto-škola Srbije kažu da nije trebalo preko kolena lomiti uredbe i zakon i da je trebalo prilagoditi propise stvarnom stanju na terenu.

Oni procenjuju da će se polaganje vozačkog ispita kandidata po starom, kojih ima oko 60.000, odložiti na rok od šest meseci do godinu dana.

Milomir Veselinović iz Zajednice auto-škola Srbije kaže da se ne mogu pisati zakoni, a tek onda videti šta će biti.

"Prvo se mora na osnovu analize postojećeg stanja i očekivanih efekata, a u tome mora biti ekonomija i mora biti stabilan prelaz iz jednog stanja na drugi. Ovo se nije smelo desiti", istakao je Veselinović.

Nijedna auto-škola u Srbiji i dalje nema dozvolu za rad, pa će najvažnija vest biti kada neka ispuni stroge uslove koje propisuje zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: