Rehabilitacija Draže i rasizam

Rehabilitacija Draže Mihajlovića i Zakon o izjednačavanju četnika i partizana su nedopustivi i vode Srbiju u rasističku ideologiju, izjavila Sonja Biserko.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2013.

15:32

Default images

"Osnovna ideologija Draže Mihajlovića je bila rasizam, a četnički pokret nikada nije bio antifašistički već su direktno sarađivali sa okupatorom za vreme Drugog svetsko rata", kazala je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona je bila učesnica skupa u Medija centru kome su prisustvovali i predstavnici Saveza antifašista, Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i organizacije "Žene u crnom".

Aleksandar Kraus je u ime Saveza antifašista Srbije rekao da se rehabilitacija Draže Mihajlovića suprotstavlja putu Srbije u Evropsku uniju. "Rehabilitacija bilo koga ko je bio na strani okupatora je nedopustiva", kazao je Kraus.

Prema njegovim rečima, dva svedoka, istoričara, su lažno svedočila na sudu u postupku koji je vodjen povodom rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihajlovića. "Mi smo podneli tužbu protiv njih Prvom javnom tužilaštvu u Beogradu u nadi da ćemo tako doći do istine", kazao je Kraus.

On je dodao, da su oni u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji i organizaciji "Žene u crnom" napravili antifašistički manifest i najavio formiranje organizacije "Antifašistički front", koja će promovisati antifašističku ideologiju.

Predsednica organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović kazala je da ova organizacija želi da sačuva tekovinu antifašističke borbe jer je to pokret emancipacije žena.

"Moramo da rehabilitujemo vrednosti antifašizma i da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić odrekne ordena četničkog vojvode", kazala je Zajovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: