Vulin ipak ušao na KiM, ali kako?

Uprkos najavama da će mu biti onemogućeno da danas poseti Kosovo, ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin stigao je jutros u Zvečan.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2013.

09:26

Default images

Na Kosovo je stigla i ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović.

Međutim, postavlja se pitanje kako je ministar Vulin ušao na teritoriju Kosova, jer vlasti iz Prištine tvrde da mu za to nisu dale dozvolu, dok portparol kosovske policije Baki Keljani tvrdi da kosovska policija nema saznanja da je Vulin službeno ušao na Kosovo.

"Mi do ovog trenutka nemamo informaciju da je Vulin službeno ušao na sever KiM", rekao je Keljani Tanjugu.

Ni komandant regionalne policije za sever Kosova Nenad Đurić nije znao da je Vulin ušao na Kosovo. On je na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa da li je moguće da je Vulin ušao alternativnim putevim kazao da ne zna da li je to moguće.

Savetnik premijera Kosova Bekim Čolaku rekao je da je Vulinu zabranjeno da uđe na Kosovo jer se prilikom poslednje posete "nije pridržavao kriterijuma kosovskih vlasti".

"Vulinu je za danas zabranjen ulaz na Kosovo zato što je 14. oktobra učestvovao na jednom predizbornom skupu. On je podneo zahtev preko kancelarije EU, taj zahtev je prosleđen nama, mi smo doneli negativnu odluku zato što se nije pridržavao kriterijumima tokom njegove poslednje posete Kosovu", kazao je Čolaku za Radio Slobodna Evropa. S druge strane, Vulin je u Zvečanu kazao da od Euleksa nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje da ne može da uđe na Kosovo, a da sa prištinskim vlastima "nema komunikaciju".

"Da mi je Euleks izdao zabranu, to bih poslušao, jer poštujem mandat misije i Rezoluciju 1244 UN. Ako je neko drugi zabranio, ja to ne znam, nemam komunikaciju sa privremenim institucijama u Prištini. Priština želi dve vrste Srba - one koji će na severu bojkovati izbore i one na jugu koji će bojkovati Beograd", rekao je Vulin.

Dodao je da neće dozvoliti da Priština posvađa Srbe. "Ja to ne dam i zato sam verovatna pretnja i zato će mi verovatno braniti i zabranjivati da dolazim, ali ja sam uz svoj narod, da budemo zajedno u tome što nas čeka", rekao je Vulin.

Međutim, iz Euleksa, na koji se poziva Vulin, stiže obrazloženje koje je dala portparolka te misije, da Euleks nije uključen u proces odlučivanja o posetama srpskih zvaničnika Kosovu.

"Zahtev (za ulazak srpskih zvaničnika) ide preko Specijalnog predstavnika EU u Beogradu specijalnom predstavniku EU u Prištini, koji ga prosleđuje Vladi Kosova i odgovor se vraća istim putem. Euleks nije deo tog lanca", rekla je Irina Gudeljević Beti.

Inače, Vulin i ministarka Mihajlović obilaze danas nekoliko lokacija na severu Kosova. Oni su posetu započeli obilaskom hidroelektrane Gazivode. U planu je obilazak Rudarsko-topioničarskog basena "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici. Ministri Mihajlović i Vulin uputiće se zatim u Gračanicu, gde će obići istoimeni manastir u prisustvu raško-prizrenskog episkopa Teodosija.

U Gračanici je predviđen susret i sa načelnikom Kosovskog okruga Vladetom Kostićem, kandidatom za gradonačelnika Gračanice Branimirom Stojanovićem, kao i sa zaposlenima u zavisnim preduzećima EPS-a na KiM.

Planirano je, takođe, da se tokom posete Gračanici uruči i humanitarna pomoć - šporeti "smederevci: i prehrambene namirnice, koju je obezbedilo više donatora, a namenjeni su socijalno ugroženim porodicama na centralnom Kosovu.

Ministri će posetu završiti u Prekovcu, selu u opštini Novo Brdo, gde će se sastati sa načelnikom Kosovsko-pomoravskog okruga Srđanom Mitrovićem, predstavnicima lokalne samouprave, direktorom centra za socijalni rad i nosiocima lista i kandidatima za odbornike na predstojećim lokalnim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: