Tadić: Potrebne su promene

Svestan sam dramatične situacije u kojoj se nalazimo, nije mi potreban poziv Čedomira Jovanovića da bi mi ukazao na to, kaže bivši predsednik Srbije Boris Tadić

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2013.

23:15

Default images

"Potrebne su promene i odgovaraću na poziv svakom ko smatra da mogu doprineti promenama", dodaje.

"Veoma sam svestan situacije u kojoj se nalazi Srbija i kritičnog stanja u kome se nalazi opozicija u trenutku kada bi trebalo da bude najefikasnija i potpuno fokusirana na goruće probleme", naveo je Tadić, počasni predsednik DS, u pisanoj izjavi dostavljenoj B92.

"Takođe sam svestan i opasnosti koje sa sobom nosi politika aktuelne Vlade Srbije, koja survava nivo stranih investicija i radna mesta i ubrzano povećava javni dug optužujući papagajski za sve teškoće prethodnu vladu, a da pritom namerno zaboravlja da je davno preuzela odgovornost za ekonomiju zemlje. Nije mi, dakle, potreban poziv Čedomira Jovanovića da bi mi ukazao na tu situaciju koju vidim kao dramatičnu i na koju upozoravam već duže vreme. Toga sam svestan i bez ovakvog poziva".

"U poslednjih godinu dana sam obišao desetine zemalja i razgovarao sa najvišim zvaničnicima vlada širom sveta i predstavnicima EU, MMF, Svetske banke, i ostalih relevantnih institucija kako bih se borio za interese Srbije, a ne da bih, kako je to Jovanović rekao, "držao propovedi iz Vašingtona". Iz borbe za interese Srbije nisam nikada ni izašao, pa mi nije potreban poseban poziv za povratak", navodi bivši predsednik Srbije.

"DS koju su nastavili da vode drugi ljudi nakon izbora, očigledno nije u potpunosti u stanju da odgovori izazovima i zadacima najveće opozicione stranke i slažem se da je krajnje vreme da se i situacija u DS-u, kao i u delovanju ostalih opozicionih stranaka promeni. Spreman sam da razgovaram sa svima koji su zainteresovani za te promene kako Srbija ne bi ostala bez opozicije i skliznula u političko i medijsko jednoumlje, a vlast ostala bez ijednog kontrolnog mehanizma. Posledice takvih okolnosti već smo imali prilike da vidimo u prošlosti i ponavljanje te prošlosti bi trebalo sprečiti na svaki mogući način. Razgovaraću sa svima koji smatraju da je Srbiji potrebno funkcionalno delovanje svih političkih partija, a da bez jakih opozicionih partija ta funkcionalnost jednostavno nije moguća. Potrebne su promene i odgovaraću na poziv svakom ko smatra da mogu doprineti promenama koje su u interesu Srbije i rešavanju problema sa kojima se Srbija suočava".

"Rešenja su neophodna i spreman sam da svojim angažovanjem pomognem da do njih što pre dodje, kako Srbija ne bi platila visoku cenu anomalija koje su prisutne na njenoj političkoj sceni u ključnom trenutku za budućnost zemlje", zaključio je Tadić.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović najavio je da bi već ove nedelje odnos te partije sa Demokratskom strankom mogao dobiti jasniji izraz.

On je, govoreći na sednici GO stranke u nedelju, istakao da želi da razgovara sa "svakim ko je u ovom trenutku odgovoran za ono što se u zemlji dešava ili sa svakim ko u ovom trenutku ima potencijal za politiku koja je zemlji potrebna".

"Naravno da je to i Vučić, naravno da je to Đilas, naravno da je to i Boris Tadić, koji bi mogao da se vrati u ovu zemlju pa da podigne teret koji je ostavio. Nisu nam potrebne njegove propovedi iz Vašingtona, packe Demokratskoj stranci'', rekao je u nedelju Jovanović.

Odnos LDP prema Borisu Tadiću je uvek bio lišen nesporazuma iz prošlosti, objašnjavaju za Danas u LDP-u poziv na razgovore koji je Čedomir Jovanović uputio Tadiću.

DS je u ponedeljak održao sednicu užeg sastava Predsedništva na kojoj je, pored ostalog, bilo reči i o predlogu platforme o saradnji sa Liberalnodemokratskom partijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: