DSS: Metro i ekipe, razlog za smenu

Odbornik DSS Nebojša Bakarec kaže da je glavni razlog za smenu Dragana Đilasa metro, a Andreja Mladenović kaže da je razlog to što "Beogradom upravljaju ekipe".

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2013.

12:12

Default images

On je pozvao DS da "čestito i muški" podnese smenu gradske vlasti. Bakarec je u raspravi o razrešenju Đilasa u ostale razloge ubrojao izgradnju mosta na Adi, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, razvlašćivanje prigradskih opština, gušenje prava na reč opozicije u poslednjih pet godina...

"Most je podignut mimo Zakona o javnim nabavkama, na pogrešnom mestu i to tako što je DS 2003. ili 2004. godine organizovao izložbu posle koje je 20.000 građana odabralo najlepši most, a nisu pitali koliko će to da košta", rekao je Bakarec i dodao da je projekat beogradskog metroa potpuno pogrešan pristup u uvođenju šinskog saobraćaja.

Komentarišući navode DS da se danas odigrava "nasilno i rušilačko prekomponovanje vlasti", Bakarec je rekao da je to demokratija na delu i da je DS bila većina, da je sada manjina i da se stvara nova većina, u čemu nema ničeg nedemokratskog.

Na kritike da se sada prekraja izborna volja građana, Bakarec je podsetio da DS-u nije smetalo da se to uradi 2003. i 2008. godine, kada su "počistili DSS iz vlasti, iako su bili na istoj izbornoj listi".

Bakarec je dodao i da prvi put za pet godina Skupština grada ima smisla, jer je do sada gušeno pravo opozicije na reč i iz skupštinske sale "ni ptica nije mogla da izleti".

Gradska vlast je, naveo je Bakarec, u Skupštini grada odabrala princip rada kao da je gradski parlament "protočni bojler", a u tom periodu je, kako tvrdi, opoziciji oduzeto pravo na istupanje "u medijskom servisu Beograda" (Studio B) u koji, kako tvrdi, Beograd ulaže dva miliona evra.
Foto: FoNet
Šef odborničke grupe DSS u gradskom parlamentu Andreja Mladenović rekao je da se ta stranka zalaže za razrešenje Đilasa i zbog toga što "u Beogradu vladaju ekipe, a ne insititucije".

"Ekipa je u urbanizmu - znamo kako se planovi donose. Ekipa gradi - jedna čovek može da zabrani da se izda građevinska dozvola za velike objekte", rekao je Mladenović i dodao da je ekipa uvedena i u naplatu karata za gradski prevoz kroz bus-plus sistem.

Mladenović je rekao da Beograd nije firma i da njime ne treba da upravljaju navedene ekipe, kao i da se radni dan ne počinje u "Njegoševoj ulici, nego u Skupštini grada".

On tvrdi da je gradska vlast uvela centralizaciju i zaustavila legalizaciju, a kritikovao je i način finansiranja Mosta na Adi i projekat izgradnje beogradskog metroa.

Prema njegovim rečima, u Beogradu se gradi metro tako što se prvo kupuju vagoni, a tek se onda dogovara ko će da kopa tunele, gradi mostove i koliko će to da košta.

I Mladenović je podvukao da je inicijativa za smenu Đilasa legalna i da to nije čin rušenja, nasilja i nečeg nelegitimnog.

"To je verovatno poslednja odbrana koju imate. Nema ovde nikakvog rušenja i pritisaka", rekao je Mladenović koji je dodao da je Skupština grada u poslednjih pet godina radila u nedemokratskom okruženju jer, kako tvrdi, ni jedna reč opozicije nije mogla da se čuje u medijima.

On je zaključio da je na delu bio "potpuni medijski mrak" i da je DS bila maksimalno zaštićena, ali da su sada mediji koje su kontrolisali demokrate i Đilas upravo njima okrenuli leđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: