Počinje "Beograd prajd 2013"

Program "Beograd prajda 2013" je počeo međunarodnom konferencijom o slobodi okupljanja LGBT osoba.

Izvor: Beta

Subota, 21.09.2013.

11:13

Default images

Program se nastavlja "Nedeljom ponosa", dok je Parada ponosa najavljena za 28. septembar.

Bezbednosna provera za taj događaj još nije gotova, a za isti dan Pokret Dveri najavljuje porodični protest.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport rekao je da su državni organi dužni da omoguće održavanje Parade ponosa i naglasio da svi koji prete nasiljem moraju da budu kažnjeni.

"Ustavni sud u Srbiji je jasno rekao da je zabrana Parade ponosa kršenje ustavom garantovanih prava. Državnim organima mora da bude jasno da bi oni trebalo da omoguće poštovanje prava slobode okupljanja", kazao je Davenport na međunarodnoj konferenciji o slobodi okupljanja LGBT zajednice u Beogradu.

Dodao je da je sloboda okupljanja fundamentalno ljudsko pravo, koje je ugrađeno u sva demokratska društva i da Evropska unija očekuje da se svaka zemlja kandidat pridržava tog prava.

"Mislim da državni organi moraju da preduzmu odlučne aktivnosti protiv onih koji prete nasiljem. Njihovim kažnjavanjem poslaće se snažna poruka da se u Srbiji poštuju prava", ukazao je Davenport.

On je rekao i da je Parada ponosa prilika da pripadnici LGBT zajednice "eliminišu osećaj manje vrednosti i srama", pošto se oni kako je naveo stalno osećaju postiđeno zbog seksualne orijentacije.

Šefica Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antije Rotemund rekla je da je uverena da će se sledeće subote organizovati Parada ponosa.

Kako je kazala, svoj optimizam zasniva na tome što je policija dala pozitivnu bezbednosnu procenu i što je ove godine Prajd dobio veću pažnju institucija.

"Ne tražimo poštovanje nikakvog novog i posebnog prava. Ljudska prava, pa i pravo na slobodu okupljanja, su univerzalna prava. To nije spisak ponuda, da se bira ovo mi se sviđa, ovo ne, ili ovo ću da poštujem, a ovo neću", rekla je Antije Rotemund.

Ona je ukazala da se ne sme zaboraviti pravi razlog održavanja Parade ponosa - borba protiv diskriminacije i homofobije sa kojom se pripadnici LGBT zajednice suočavaju.

"Šokantno je i sramno, ne samo u Srbiji, već i u zemljama Evrope, što je drugi najveći uzročnik smrti kod mladih samoubistvo zato što se ne osećaju dobro u svojoj koži i zato što nisu prihvaćeni i ne mogu da se osećaju kao ljudsko biće," rekla je ona.

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić izjavio je danas da njegova namera da učestvuje na "Paradi ponosa", zajedno sa šeficom pregovaračkog tima sa EU Tanjom Miščević, predstavlja političku poruka da u Srbiji svako ima pravo na različitost i da je potrebno razbiti predrasude koje postoje u društvu.

Ružić je novinarima u Knez Mihailovoj, gde je prisustvovao plesnom performansu povodom Dana evropske saradnje, rekao da su Miščević i on tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima u Briselu poslali jasnu poruku da će učestvovati "na bilo kom događaju koji će se desiti 28. septembra, bilo to napolju ili unutra".

"Smatramo da oko toga ne treba podizati preteranu famu, ima mnogo ozbiljnijih tema koje ova država treba da rešava. Ono što naš ustav, kao najviši pravni akt, definiše jeste zaštita ljudskih prava i pravo na različitost je jedno od tih prava i mislim da to pravo nikome ne sme da bude suspendovano", istakao je Ružić.

On je konstatovao da u Srbiji još postoje predrasude koje je potrebno razbiti kako bi političari mogli da se bave i ključnim problemima građana Srbije - socijalno-ekonomskom situacijom.

"Te predrasude, koje na žalost još postoje u Srbiji, treba razbiti i smatram da je mnogo važnije da se kao politički odgovorni ljudi bavimo onim što je najvažnije za građane Srbije, a to je upravo socijalno-ekonomska situacija", zaključio je Ružić.

Za razliku od šefice Kancelarije Saveta Evrope, regionalni direktor za Zapdani Balkan organizacije "Civil rajts difenders" (Civil rights defenders) i jedan od organizatora Parade ponosa Goran Miletić, ne deli njen optimizam.

"Nema realnih činjenica da zasnujem svoj optimizam. Podrška međunarodne zajednice jeste velika, ali nije dovoljna da se dozvoli Parada ponosa", ocenio je Miletić i dodao da konačnu odluku o Prajdu očekuje u sredu ili četvrtak.

On je podsetio da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu izrekao više presuda u kojima je navedeno da države moraju da poštuju pravo na slobodno okupljanje manjinskih zajednica i da tu nema "mesta za interpretacije".

Prema njegovim rečima, od državnih organa nikada nisu dobili na uvid bezbednosne procene, zbog čega se ne zna zašto su prethodne dve parade otkazane.

Današnju konferenciju trebalo je da otvori premijer Srbije Ivica Dačić, a najavljeno je gostovanje šefice pregovaračkog tima sa EU Tanje Miščević i ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića, koji se nisu pojavili.

"Ova konferencija je i prilika da se testira odnos institucija prema Paradi ponosa i poštovanju prava. Iz premijerovog kabineta nismo dobili nikakv odgovor, dok je Tanja Miščević javila da sprečena da dođe. Ipak, šefica pregovaračkog tima i Branko Ružić su najavili da će šetati zajedno sa nama, tako da će im biti oprošteno," rekla je moderatorka skupa i direktorka Incijative mladih za ljudska prava Maja Micić.

Parada Ponosa trebalo bi da bude održana u subotu 28. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: