Zvečan: Ubijen pripadnik Euleksa

Pripadnik Euleksa, Litvanac Audrius Šenavičus (35) je ubijen, a trojica su ranjena kod Zvečana kada je oko 7.30 otvorena rafalna paljba na dva vozila misije.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2013.

08:58

Default images

Šenavičus je povredama podlegao u bolnici, u koju je dovezen bez svesti.

Misija Euleks u Prištini potvrdila je da je policajac ubijen i navela je da su nepoznata lica izvela napad na vozila u kojima je bilo šest osoba u 7.30, prilikom redovne smene na Kapiji 1. Visoki zvaničnici Euleksa će o incidentu govoriti u 12h.

Iz Srbije i Brisela su stigle žestoke osude ovog čina, a povodom napada novinarima su se obratili i šef Euleksa Bernd Borhart i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar. Premijer Dačić je naveo da napad čin "ekstremističkog ludila" i "pucanj u budućnost Srbije", dok je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao da će "odgovor države biti žestok".

Premijer Srbije Ivica Dačić čuo se telefonom sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton o situaciji posle ubistva pripadnika Euleksa, i tom prilikom je Eštenova ponovila stav EU da će i dalje "snažno i bez zadrške" nastaviti angažovanje oko dijaloga Beograd-Priština.

Ona je zatražila da počinioci ubistva budu izvedeni pred lice pravde i rekla da očekuje da Beograd i Priština nastave angažovanje u dijalogu.

Dačić je izrazio veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo i izrazio saučešće porodici i prijateljima ubijenog carinika Euleksa.
Tanjug
Incident se dogodio blizu mesta Balaban, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, a uviđaj vrše pripadnici Euleks policije pod punom opremom.

Prvobitno je javljeno da su ranjena još dva policajca, kao i da su u vozilima bili carinici i prevodilac. Potvrde tih informacija nema.
Tanjug
"Lice je dovezeno kolima Hitne pomoći iz Zvečana bez znaka života, ali je obavljena reanimacija, koja nije dala rezultate", rekao je direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

On je dodao da je utvrđeno da ubijeni ima ustrelnu ranu u grudnom košu i u desnoj potkolenici i da je najverovatnije iskrvario.

Područje incidenta je policija Euleksa blokirala.

"Istraga slučaja ubistva je u toku, jedinica Mitrovica je odmah aktivirana, a oblast je potpuno blokirana. Svi napori se ulažu kako bi se odgovorni priveli pravdi", saopštio je Euleks.

Na mesto zbivanja odmah su izašali Kfor i specijalne jedinice Euleksa.

Pronađene su čaure koje su ostale iza ubice.

Šef Češke diplomatije Jan Kohout, koji je u zvaničnoj posetio Beogradu, izjavio je da je, prema informacijama kojima raspolaže, u napadu na Euleks ranjen i jedan pripadnik vojske Češke Republike i naglasio da će zaista insistirati na tome da se nađe i kazni počinilac tog dela.

"Oštro osuđujemo ovaj napad na Euleks i zaista ćemo insistirati na tome da se nađe počinilac", istakao je Kohout na konferenciji posle sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

On je rekao da to što se danas desilo na severu Kosova pokazuje da Euleks mora da bude sačuvan u istom obimu na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: