Zaječar: Vršen pritisak na sudije?

Nezadovoljan odlukom sudija osnovnog suda u Zaječaru, tamošnji tužilac priveo ih je na informativni razgovor, kako bi ispitao da li je neko uticao na njih.

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2013.

15:36

Default images

Tužilac je ovakvim postupanjem prekršio zakon, poručuje predsednik Visokog saveta sudstva, dok u tužilaštvu o svemu ovom – ćute.

Kada je jedan sudija osnovnog suda u Zaječaru odlučio da ne odredi pritvor jednom od osumnjičenih i kada je dobio potvrdu svoje odluke od žalbenog veća, nije ni sanjao da može da bude pozvan na informativni razgovor. Iako postoji tačno utvrđena procedura kojom se ispituje rad sudija, tužilaštvo i policija odlučili su da prekrše i zakon i ustav, tvrdi predsednik Vrhovnog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević.

"VSS kao organ koji obezbeđuje i garantuje bezbednost i samostalnost sudija i sudova je oštoro osudio ovakvo ponašanje, koje predstavlja grubo kršenje ustava i zakona., sudije su u svojim odlučivanjima vezani isključivo ustavom i zakonom, dakle, sudije ne mogu biti pozivane na odgovornst za glas dat u veću u vezi predmeta koji sudi", kaže Dragomir Milojević, predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda.

Milojević objašnjava da su tužilaštvo i policija morali da prijave svoje sumnje Visokom savetu sudstva, koji je je jedini nadležan da ispita rad sudija. Međutim, on priznaje da disciplinska komisija nije dovoljno ažurna u rešavanju takvih problema, jer su preopterećeni redovnim poslovima.

"I zato je VSS pre par meseci pojačao službu disciplinskog sudije, zaposlena su dva saradnika koji obrađuju prijave, a moja ideja je da disciplinski sudija, ako nešto postoji, onda u većoj meri bude oslobođen priliva. Sada je oslobođeno oko 40% priliva, što je malo", navodi Milojević.

Republičko javno tužilaštvo, koje je odgovorno za rad tužilaca, ostalo je nemo na ove optužbe.

Na dopis pre pet dana upućen Zagorki Dolovac, republičkoj javnoj tužiteljki, B92 nije dobio nikakav odgovor. Tužiteljka odbija da pruži obrazloženje građanima Srbije o tome da li je po njenom mišljenju tužilac iz Zaječara prekršio zakon i šta će uraditi povodom toga. Takođe, danas nismo uspeli ni u Državnom veću tužilaca da dobijemo informaciju da li je tačno da je tom telu upućena inicijativa da se ispita zakonitost rada zaječarskog tužioca.

Policiju i tužilaštvo u Zaječaru zanimalo je, između ostalog, i da li je v.d. predsednika osnovnog suda u Zaječaru Zoran Ristić vršio pritisak na sudije. Ristić je prvo obećao izjavu za B92, ali je već dva dana nedostupan za javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: