Savet RRA odbio prigovore

Savet RRA odbio je prigovore TV Nova i TV Kopernikus koji su bili upućeni na prethodnu odluku Saveta da se nacionalna frekvencija TV Avale nikome ne dodeli.

Izvor: B92, Share Defense

Petak, 13.09.2013.

00:08

Default images

Kako saznajemo, osam članova Saveta odbacilo je njihove prigovore.

Savet RRA je 9. avgusta doneo odluku da nijednom od dva prijavljena kandidata ne dodeli tu nacionalnu frekvenciju, a u petak je odbio oba prigovora podneta na tu odluku da se nikome ne dodeli nacionalna dozvola za emitovanje televizijskog programa.

Za frekvenciju TV Avale su, podsetimo, konkurisale TV Nova i TV Kopernikus. Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić rekao je za Betu da Savet danas nije razgovarao o tome kada će biti raspisan novi konkurs za dodelu frekvencije bivše TV Avala.

Šer difens je napravio Infografik koji ukratko predstavlja proces digitalizacije TV signala i trenutni status ovog procesa, kao i to kakve su posledice ako RRA potvrdi svoju prvobitnu odluku, ali i ako se desi da Savet RRA ipak odluči da se ponovo glasa o dodeljivanju frekvencije.
Ako bi Savet RRA odlučio da na osnovu prigovora kandidata za nacionalnu frekvenciju ponovo glasa o dodeli, to bi značajno uticalo na odlaganje završetka digitalizacije. Srbija već kasni u odnosu na zemlje iz regiona kada je reč o prelasku na digitalno emitovanje televizijskog signala.

Poslednji rok za okončanje digitalizacije koji je Međunarodna telekomunikaciona unija odredila je 17. jun 2015. godine.
Ukoliko bi ova frekvencija bila iskorišćena za proces digitalizacije, on bi, prema izjavama zvaničnika bio skraćen za godinu dana i mogao bi da bude završen čak i do kraja 2014. godine.

Jedan od uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju je i prelazak na digitalno emitovanje. Zemlje koje su okončale proces digitalizacije imale su veliki finansijski dobitak od prodaje slobodnog dela spektra operatorima.
Nemačka je od tzv. “digitalne dividende” dobila oko tri i po milijarde evra, a pomoćnik u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević kaže da je Srbija do sada ostala bez 300 miliona evra koje je mogla da zaradi od “digitalne dividende”.

Dušan Marković iz Službe tehnološkog razvoja JP “Emisiona tehnika i veze” kaže da je ovo pitanje moglo da bude rešeno još u maju i da se sada samo gubi nekoliko meseci jer je rad u zimskom periodu nemoguć:
“Mi već mnogo kasnimo zbog raznih peripetija. Imamo predajnike, imamo sve, ali ne možemo da pustimo u rad predajnike dok ne dobijemo dozvolu, a dozvolu ne možemo da dobijemo jer su te frekvencije još uvek sporne.”

I dok iščekujemo odluku RRA na prigovor televizija koje nisu dobile frekvenciju na konkursu, gubimo i mogućnost da pređemo na digitalno emitovanje pre roka.

Šer difens je već pisao o posledicama raspisivanja konkursa za dodelu analogne frekvencije, taj tekst možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: