"Ćirilica, trijumf hrvatske volje"

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio da je postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru trijumf hrvatske volje i države.

Izvor: Beta

Utorak, 10.09.2013.

23:33

Default images

Milanović je dodao i da nije potrebna inicijativa predsednika Ive Josipovića da se dijalogom postigne konsenzus o odnosu prema nacionalnim manjinama.

"Mesecima smo odlagali primenu (Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina) i sad kada je Vlada ispunila ono što Vlada ima u svojoj ingerenciji - a to su državne institucije, i kada je sve gotovo, kada je lopta na strani lokalne samouprave i uprave da ona to napravi, o čemu bismo sad više razgovarali? Pa imamo zakone!", poručio je Milanović Josipoviću u intervjuu za Televiziju RTL.

Premijer je naglasio da je za njega postavljanje dvojezičnih tabli "trijumf hrvatke volje i trijumf hrvatske države", a Vukovar mesto u kojem se brani ugled Hrvatske.

"Ne treba mi ta inicijativa (predsednika Josipovića). Gotovo je. Postavili smo table, bilo je nereda, srećom, niko nije poginuo. Razumem, nekima je teško, izgubili su decu i to se neće nikad zaboraviti. Ali to je trijumf hrvatske države", zaključio je Milanović.

Milanović je kao licemernu ocenio inicijativu opozicione Hrvatske demokratske zajednice da se upotreba ćirlice reguliše gradskim statutom Vukovara.

Podsetio je da su na bar jednom vrtiću i školi u Vukovaru još 1998. postavljeni dvojezični natpisi, i upitao da li se zna da direktori škola koji su iz HDZ, potpisuju uverenja na dva jezika i dva pisma.

"To im nije problem. Ljudi moraju znati da imaju posla s licemerima. Oni sad kažu da će izglasati da se ukine taj statut. Mogu, ali ne može se kršiti Ustavni zakon", naglasio je premijer.

Milanović je podsetio i da je još ranije predlagao razgovor s nekim članovima Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji sada organizuju proteste zbog postavljanja dvojezičnih tabli, ali oni tada nisu hteli da dođu u Zagreb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: