"Problem odnos prema manjinama"

Predsednik Hrvatske izjavio da ne želi da se bilo kojim aktom umanjuju prava manjinskih zajednica koja su u hrvatskom zakonodavstvu rešena na evropskom nivou.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.09.2013.

14:23

Default images

On je time prokomentarisao predlog HDZ da se upotreba ćirilice reguliše vukovarskim gradskim statutom.

"Dvojezični natpisi su u Vukovaru i tamo treba da ostanu, ali problem koji je u pozadini puno je važniji i ploče su njegov spoljni aspekt", kazao je Ivo Josipović.

On je dodao da je sukob zbog dvojezičnih ploča u Vukovaru deo šireg problema odnosa prema manjinskim zajednicama u Hrvatskoj. "Osnovni problem je odnos prema manjinskoj srpskoj zajednici u Hrvatskoj. Pitanje uvođenja tolerancije, razumevanja i prijateljstva među ljudima različitih nacionalnosti je ozbiljan problem. Ma koliko neko želeo da stavlja glavu u pesak, čini se da o tom problemu treba ozbiljno razgovarati", rekao je Josipović.

Zato, kako je objasnio, njegova ideja rešavanja problema nije usmerena isključivo na ploče na kojima ćirilica jeste ili nije, nego globalno, na odnose među nacionalnim zajednicama, to jest većinske prema manjinskim, prenosi agencija Hina. "Mislim da tu imamo šta da popravimo", dodao je Josipović.

U Vukovaru je i danas, deveti dan, u organizaciji "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara", održan protest protiv postavljanja dvojezičnih tabli na zgrade državnih institucija.

"I dalje ćemo biti dosledni do ispunjenja naših zahteva i proglašenja Vukovara mestom posebnog pijeteta", rekao je predsednik Štaba Tomislav Josić, navodeći da u Vukovaru ne trebaju dvojezične table i najavio mogući referendum o tom pitanju.

Povodom inicijative predsednika Josipovića da se dijalogom postigne konsenzus o odnosu prema manjinskim zajednicama, Josipović je kazao da su "spremni na razgovore, ali nisu spremni na kompromise".

Protesti zbog postavljanja dvojezičnih tabli počeli su pre devet dana, a prvog dana u neredima nekoliko tabli je nasilno skinuto, da bi kasnije bile ponovo postavljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: