"EU se ne meša u spor oko ćirilice"

Evropska unija nema nameru da se meša u spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, rečeno je u Briselu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

13:59

Default images

Međutim, portparol Evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot je napomenuo da se situacija u tom gradu može uporediti sa jezičkim sporovima u Belgiji.

Upitan da prokomentariše stanje u Vukovaru, gde demonstranti ne dozvoljavaju postavljanje dvojezičnih tabli koje su propisane zakonom, Abot je podsetio da je poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina ugrađeno u temeljne dokumente EU, ali da jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice.

Abot je uporedio situaciju u Vukovaru sa jezičkim sporom Flamanaca i Valonaca koji već dugo opterećuje Belgiju.

On je rekao da je, kad se doselio u Belgiju, bio zbunjen što se nazivi nekih gradova na flamanskom i francuskom razlikuju, a na putokazima u zavisnosti od regije najčešće stoji samo jedna verzija.

"Pitao sam se kuda su nestali putokazi za Lil", ispričao je Abot, osvrćući se na francuski grad koji se u Flandriji zove Rajsel.

"Ne bi valjalo da se EU upliće u sporove oko saobraćajnih znakova u Belgiji, pa se nećemo mešati ni u slične sporove u Hrvatskoj", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: