EU: SAD da odloži napad na Siriju

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije pozvali su danas Sjedinjene Države da odlože eventualni vojni udar na Siriju.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.09.2013.

13:09

Default images

Ministri EU predlažu da odluka bude odložena dok inspektori Ujedinjenih nacija ne objave izveštaj o napadu hemijskim oružjem, koji je navodno prošlog meseca u Damasku izvršio režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da će ovaj zahtev preneti svojim kolegama iz administracije predsednika Baraka Obame, dok je visoki zvaničnik Stejt departmenta, koji je prisustvovao sastanku u Viljnusu, kazao da je Keri jasno istakao da SAD još nisu donele nikakvu odluku koja bi trebalo da sačeka.

U Viljnusu se danas i sutra održava samit šefova diplomatije EU, a Litvanija je domaćin tog dogadjaja s obzirom da trenutno predsedava Unijom.

Američki predsednik Barak Obama počeo je danas intenzivno lobiranje kako bi skeptične kongresmene koji razmišljaju da li da podrže vazdušne udare na Siriju kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem od strane državnih snaga ubedio da to treba da učine.

SAD tvrde da je Asadov režim izveo napad hemijskim oružjem 21, avgusta u Damasku i navode izveštaj obaveštajne službe, po kojem je tada upotrebljen otrovni gas sarin. Vašington takodje navodi da je u napadu ubijeno 1.429 ljudi, od kojih su 426 bila deca.

Istovremeno, Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu navodi da su u napadu poginule 502 osobe, preneo je AP.

Dok je britanski parlament glasao protiv vojne intervencije u Siriji, predsednik Francuske Fransoa Oland, koji se najpre za nju zalagao, juče je prvi put rekao da će sačekati izveštaj Ujedinjenih nacija, pre nego što donese odluku.

Pozivajući eksperte UN da požure sa pripremom izveštaja o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, Oland se založio i za formiranje široke koalicije zemalja koje su za kazneni napad na režim sirijskog predsednika Bašara el-Asada, ukoliko se Savet bezbednosti UN ne složi oko akcije.

Navodeći da Francuska ima sve neophodne snage i sredstva da izvede operaciju u Siriji samostalno, Oland je rekao da njegova zemlja to ne namerava da čini.

Obama je, pre nedelju dana, izneo uverenje da bi u Siriji trebalo izvesti ograničene udare, dodajući da želi da od Kongresa dobije odobrenje za upotrebu vojne sile.

Kongres se sastaje u ponedeljak, 9. septembra, posle letnje pauze. Medjutim, čak jedna trećina kongresmena je neodlučna s tim u vezi, dok veliki broj njih ističe da će glasati protiv vojne intervencije kako SAD ne bi bile uvučene u još jedan dugi rat na Bliskom istoku.

Rezultati ankete agencije Ipsos za Rojters pokazuju da se skoro dve trećine Amerikanaca protivi vojnim udarima na Siriju, dok ih podržava samo 19 odsto.

Keri će danas otputovati u Pariz gde će razgovarati s predstavnicima arapskih zemalja, a zatim u London, gde će se sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: