Damask traži pomoć UN

Zvanični Damask je od Ujedinjenih nacija zatražio da spreči "svaki vid agresije" na Siriju, nakon što je Obama pozvao na napad na sirijsku vojsku.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.09.2013.

10:39

Default images

Sirijski izaslanik u UN-u Bašar Džafari je u pismu generalnom sekretaru Ban Ki-munu i predsedavajućoj Saveta bezbednosti Mariji Kristini Perseval pozvao "generalnog sekretara da preuzme svoj deo odgovornosti u sprečavanju svakog vida agresije na Siriju i nastavi sa naporima za postizanje političkog rešenja za krizu u toj zemlji", objavila je agencija SANA, a preneo Rojters.

Džafari je takođe pozvao Savet bezbednosti da "i dalje obavlja svoju ulogu sigurnosnog ventila za sprečavanje apsurdne upotrebe sile, koja izlazi izvan okvira međunarodnog legitimiteta".

Sirijski predstavnik u UN-u je dodao i da SAD treba da "igraju svoju ulogu sponzora mira i partnera Rusiji u pripremi međunarodne konferencije o Siriji, a ne ulogu države koja koristi silu protiv svakog ko se usprotivi njenoj politici".

Zvanični Vašington tvrdi da je više od 1.400 ljudi, među kojima i mnogo dece, ubijeno u napadu hemijskim oružjem 21. avgusta u predgrađu Damaska, za koji okrivljuje režim sirijskog predsednika Bašara Asada.

O vojnoj intervenciji će američki Kongres glasati 9. septembra, nakon povratka sa letnje pauze. Zvanični Damask negira da je koristio hemijsko oružje i za to optužuje pobunjenike, koji se već više od dve godine bore za svrgavanje Asada.

Džafari je dodao da je američki sekretar Džon Keri, koji je juče izjavio da su testovi pokazali da je u Siriji 21. avgusta korišćen nervni gas sarin, "prihvatio stare izmišljotine terorista", bazirane na lažnim fotografijama sa Interneta.

U međuvremenu, Rusija je poslala izviđački brod u istočni deo Sredozemnog mora.

Sirijska vojska i dalje u pripravnosti

Sirijska vojska je i dalje u stanju pripravnosti, izjavio je danas jedan zvaničnik sirijskih bezbednosnih snaga, uprkos tome što je pretnja od skorog napada zapadnih sila, koje predvode SAD, popustila nakon što je američki predsednik Barak Obama odlučio da od Kongresa zatraži odobrenje za intervenciju.

Sirijski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je u izjavi za francusku agenciju AFP: "Američka agresija na Siriju, ukoliko do nje dođe, predstavlja oblik podrške terorizmu. Vojska je u stanju pripravnosti i ostaće tako sve dok terorizam ne bude potpuno iskorenjen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: