SAD se spremaju za napad na Siriju

Američki nosač aviona na nuklearni pogon "USS Nimic" i ostali brodovi iz njegovog sastava upućeni su u Crveno more, kao pomoći SAD u slučaju napada na Siriju.

Izvor: Beta, AFP

Ponedeljak, 02.09.2013.

07:55

Default images

"Radi se o raspoređivanju sredstava kako bi ona bila na raspolaganju u slučaju da dođe do napada", kazao je jedan neimenovani američki zvaničnik Rojtersu, dodajući da se za sada ne zna kada će brodovi stići do Crvenog mora.

Kako prenosi portal Index.hr, "Nimicova" borbena flota, koja uključuje četiri razarača i jednu krstaricu, zasad nema specifična naređenja, trenutno se kreće prema Arapskom moru kako bi u slučaju potrebe bila bliže Siriji.

Dosad je nosač, kao i ostatak flote, bio pozicioniran u Indijskom okeanu, gde je pružao pomoć američkim operacijama u Avganistanu.

Podsetimo, američki državni sekretar Džon Keri juče je izjavio da SAD poseduje čvrste dokaze da je smrtonosni gas sarin koristio Asadov režim, dok je američki predsednik kazao da je SAD spreman za intervenciju i da samo čeka odobrenje Kongresa.

Obama lobira u Kongresu

Američki predsednik Barak Obama i njegovi saradnici počeli su intenzivno lobiranje kako bi ubedili skeptične članove Kongresa da podrže vazdušne udare na Siriju i režim predsednika Bašara el Asada, rekao je danas jedan visoki zvaničnik Bele kuće.

Obama, potpredsednik SAD Džozef Bajden i šefovi raznih službi Bele kuće počeli su s telefonskim pozivima članovima Predstavničkog doma i Senata Kongresa, rekao je taj izvor.

Juče popodne takodje je održan informativni sastanak sa oko 70 članova oba doma Kongresa.

Posle sastanka poslanici i senatori izrazili su čitav raspon mišljenja od otvorenog protivljenja do čvrste podrške Obaminom zahtevu da odobre upotrebu sile protiv Sirije.

Obama danas u Beloj kući prima Džona Mekejna, uticajnog republikanca koji je juče rekao da nije siguran da će podržati rezoluciju kojom se odobrava da se izvedu udari na Siriju.

Na sastanku s Mekejnom treba da se odgovori na strahovanja onih koji misle da Obama ne čini dovoljno da kazni predsednika Bašara el Asada i njegovu vladu za prošlomesečni navodni napad hemijskim oružjem u predgradju Damaska.

S druge strane, neki republikanci i demokrate članovi Kongresa protive se bilo kakvoj vojnoj akciji.

Mekejn je u razgovoru za izraelsku televiziju rekao da je Obama "ohrabrio" neprijatelje SAD time što je odluku o vojnim udarima prebacio na Kongres.

Mekejn i drugi njegov kolega republikanac u senatu, Lindzi Grejam, zapretili su da će glasati protiv odobrenja napada ako vojni plan ne
uključuje i preokret u odnosu snaga u dvogodišnjem gradjanskom ratu u Siriji u korist pobunjenika koji pokušavaju da sruše Asada.

Američki Kongres će posle letnje pauze 9. septembra raspravljati o tome da li da odobri vazdušne udare na Siriju, što je od njih
zakonodavaca zatražio Obama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: