Polemika o vladi,Đinđiću i ekspozeu

U Skupštini Srbije završen drugi dan rasprave o rekonstrukciji Vlade Srbije, a nastavak je zakazan za ponedeljak.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

16:31

Default images

Tada će poslanici imati na raspolaganju pet sati za raspravu.

Današnja debata protekla je u obraćanju šefova poslaničkih grupa i ovlašćenih predstavnika, a pretežno u replikama i polemikama poslanika opozicije s premijerom i prvim potpredsednikom vlade, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem. Početak drugog dela sednice obeležio je sukob Demokratske stranke i prvog potpredsednika Vlade Srbije.

Današnja debata protekla je u obraćanju šefova poslaničkih grupa i ovlašćenih predstavnika, a pretežno u replikama i polemikama poslanika opozicije s premijerom i prvim potpredsednikom vlade, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da u ponedeljak konačno bude završena petočasovna rasprava o izboru novih članova Dačićevog kabineta, nakon čega bi kandidati za ministre trebalo da polože zakletvu čime će početi njihov mandat. Nastavak sednice u ponedeljak zakazan je u 11 sati.

Šef poslaničke grupe DS-a Borko Stefanović, je na početku drugog dela sednice, u svom dvadesetominutnom govoru koji je bio upućen Vučiću, pitao prvog potpredsednika vlade i vicepremijera da li su pravi ljudi izabrani na prava mesta i da li izbor nestranačkih ličnosti znači pomak nabolje.

Stefanović je takođe, otvorio i pitanje organizovanog kriminala, kao i šta je do sada učinjeno na tu temu. Stefanović je upitao Vučića i kada će biti uhapšen Darko Šarić.

"Vučiću, rekli ste da će biti uhapšen onaj ko je pomagao (Dušan) Antoniću (Agrobanka), da ćete rešiti aferu prisluškivanja vas i Nikolića, da će biti procesisurana vama bliska osoba, obećali ste da ćete formirati kancelariju za brze odgovore, da će ( Cvijan biti smenjen ako se pokaže da je pritiskao sud. Samo se Vučić u Srbiji promenio, ništa se drugo nije promenilo“, rekao je Stefanović.

Vučić je odgovorio da će svakako biti uhapšen, ali je naveo i da su, kada je reč o organizovanom kriminalu, svi podložni proveri, "i Vučić i Dačić, ali i najbogatiji tajkun u srbiji - Đilas".

Takođe, Vučić je poručio da će DS biti iznenađen rezultatima istrage.

"Pominjete diskove, Banane i ne znam šta, a da ne naljutite (lidera socijalista i premijera Ivicu) Dačića da vas ostavi da pljačkate Beograd, ali moram da vam kažem da će i to biti istraženo", rekao je Vučić u skupštinskoj raspravi o izboru rekonstruisane Vlade.

Vučić je naveo da smeta Đilasu i Stefanoviću jer oni hoće da "niko ne sme čak ni da primeti" da su oni najbogatiji i da "imaju monopole na sta hoće".

"Nikada vas se nisam plašio, mene vaše bogatsvo ne plaši, nego me inspiriše da po kriminalu i korupciji udarim još jače. Kažete 'ministarstvo straha', valjda zato što sam jedini koji se ne plaši Đilasa, njegovog bogatstva i njegovih medija, i jer sam jedini koji se ne plaši da se obračuna sa kriminalcima i iz vaših i iz naših redova", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da se od čelnika DS razlikuje po tome što će on uhapsiti odbeglog narko bosa Darka Šarića.

"Zašto ga Đilas i vi niste uhapsili, a ja vam garantujem da ću ja da ga uhapsim i u tome se razlikujemo. To je razlika u rezultatima, četiri godine ste ga jurili i niste ga uhvatili", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je aktuelnoj Vladi ostalo da uhapsi kriminalne grupe koje prethodna vlast nije uhapsila, poput niške grupe Zorana Ajkovića, zvanog Ajkula.

Vučić je ponovio da će funkcioner njegove Sprske napredne stranke (SNS) Vladimir Cvijan biti procesuiran i pozvao DS da, ako ima, dostavi dokaze o pretnjama koje je Cvijan navodno uputio sudiji Višeg suda, ali da to ne budu pisane izjave članova DS.

"Što se tiče prisluškivanja, osobe koje su pokušala da prisluškuju predsednika i premijera, privedene su četiri osobe", rekao je Vučić.

Vučić je odbacio navode Stefanovića da je povećana nezaposlenost tokom poslednjih godinu dana.

Vučić je naveo i da vlast ne zloupotrebljava pritvor kao kaznu.

"Vi ste Gorana Kneževića držali u pritvoru 14 meseci i na kraju je oslobodjen i vi nama solite pamet o zloupotrebi pritvora. Uništili ste čoveku život, ima četvoro dece, niste mogli da podignete optužnicu 14 meseci, a kada ste je podigli, toliko je bila jaka da je oslobodjen", rekao je Vučić.

Vučić je upitao Stefanovića zašto kandidat za minsitra Igor Mirović nije uhapšen ranije ako je istina da je umešan u sporne privatizacije i naveo da je tužilaštvo obustavilo postupak o tome.

"Što ga nije uhapsio Miodrag Rakić, imali ste godine da to uradite? Znači da nije kriminalac", rekao je Vučić.

Naveo je i da je predmet o privatizaciji ATP Vojvodine završen.

"Plašim se da ćete biti iznenadjeni", rekao je Vučić Stefanoviću.

Stefanović kritikovao i Dačića

Foto: Beta
Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović kritikovao je danas i rad kabineta premiejra Ivice Dačića, istakavši da ne veruje da će njegova rekonstuisana vlada doneti boljitak Srbiji.

Stefanović je u parlamentu, gde je u toku debata o novim minsitrima, rekao da vlada sa ovakvim međusobnim sukobima i sukobima interesa, ne može da opstane.

On je dodao da bi lično mogao da oprosti aktuelnoj vlasti ono što je radila, jer je važno šta će se raditi ubuduće, ali da nije siguran da to mogu da učine i građani.

"Demokratska stranka je vršila vlast četiri godine i izgubili smo na izborima. Ako će vaš odgovor biti ponovo povratak u prošlost, što ste radili poslednja dva dana..., mogu sve da vam zaboravim šta ste radili u poslednjijh 20 godina, jer je važno šta ćemo raditi posle, činjenica je da ova vlada sa ovakvim međusobnim sukobima i sukobima intrersa, ne može da opstane“, rekao je on.

Stefanović je upitao zašto je vlada promenejna, ako su njeni čelnici insistirali da je ona najbolja i istoriji, zašto je smenjena Alisa Marić sa funkcije minstra sporta, a neki nisu, zašto je smenjen Milutin Mrkonjić, a Milan Bačević nije...

"Mi mislimo da je ta vlada najgora u 21. veku u Srbiji i imamo za to konkrente pokazatelje, voleli bismo da nam se odgovori argumentima na ono što govorimo - nezaposelnost raste, sprovode se pogrešne ekonomske mere, 51,2 odsto mladih je nezaposelno, niste ukinuli agencije koje ste obećali, zaposlili ste preko 10.000 stranačkih vojnika u tom periodu“, rekao je Stefanović.

Šef demokrata u Skupštini rekao je i da premijer Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić odbijaju da preuzmu odogovornost, a da SNS nije nikada imala ekonomsku politiku, plan i program, iako bez te ekonomske politike nema nikakvog napretka.

On je dodao da je dužnost opozicije da drži vlast za reč i da podseća građane na to, između ostalog i u vezi "afere aflatoksin" i zašto je smenjen ministar poljoprivrede Goran Knežević ako je afera izmišljena.

Polemika o Đinđiću i ekspozeu

Foto: Tanjug
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Skupštini da je jedina politika DS da "kobajagi posvađa stranke unutar vladajuće koalicije, pa da uđe u vlast, jer drugačije ne može".

Odgovarajući na izlaganje šefa poslaničkog kluba DS Borislava Stefanović u kome je iznet niz kritika na račun rada aktuelne vlade, premijer je pitao kako ta najgora vlada ima najveću većinu ne samo u Skupštini, nego i u narodu.

"Čime se mere rezutlati vašeg rada, brojem glasova koje imate, nemojte se brinuti da li će da opstane vlada", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, na propitivanju su svi, a kada govori o stranačkim ljudima SPS i SNS kao i ekspertima, SPS je predložio Branka Ružina i Aleksandra Antića kao stranačke ličnosti i Ivana Tasovca i Tomislava Jovanovića kao nestranačke ličnosti, dok je zajednički kandiat sa SNS Vanja Udovičić, takođe kao nestranački kandiat.

Odgovarajući Stefanoviću na primedbu da je poslanicima podeljen ekspoze neposredno pre nego što ga je izložio, Dačić je citirao i deo izlaganja ubijenog premiejra Zorana Đinđića kada je izabran za premijera Srbije.

Dacičh je pročitao da je Đinđić 24. jaunara 2001. za skupštinskom govornicom rekao - program vlade je onaj sa kojim je DOS pobedio na izborima, mi ćemeo ga u pauzi zajedno sa ekspozeom podeliti poslanicima i sve što piše u programu je naša obaveza.

"Toliko o ekspozeu. A, kada je reč o kandidatima za potpredsednike, pročitao je imena kandidata i imena budućih ministara“, rekao je Dačić i pročitao ta imena.

U polemiku se uključio poslanik LDP-a Žarko Korać i rekao da je od tada prošlo 13 godina, ali i ustvrdio da nije tačno da Đinđić nije imao ekspoze i da ništa nije rekao, navodeći da je kazao da je program DOS-a program vlade.

Dačić se ponovo prijavio da govori, rekavši, na dobacivanje nekih opozicionih poslanika, da se ponovo javlja i da na to ima pravo.

"Imam pravo da se javim za reč u svakom momentu - ja sam predsednik Vlade Republike Srbije", istakao je Dačić.

Premijer je naveo i da nije ni rekao da Đinđić nije imao ekspoze, ali da jeste da se on delio u pauzi, a da je traženo od njega (Dačića) da svoj ekspoze da unapred.

"I tražili ste da dajem biografije kandidata. Ono što niste radili, nemojte tražiti od mene", poručio je Dačić i naglasio da ne želi na bilo koji način bilo šta negativno da kaže o ubijenom premijeru Đinđiću.

"To nije bio cilj mojih replika", poručio je Dačić i ocenio da je mnoge ideje koje su u to vreme bile započete, nažalost, tek ova vlada uspela da realizuje.

U raspravu se uključio i šef poslanika SNS Zoran Babić koji se osvrnuo na reči Stefanovića da borbe protiv korupcije i kriminala nema.

"Kada mu se dokaže (Stefanoviću) da je podignuto 180 optužnica, najmanje što sam mogao da očekujem je da izađe i da se izvini. Neka kaže oprostite, bio sam nateran i rekao mi Dragan Đilas da moram da napadnem SNS", kazao je Babić.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić je Dačiću zamerio da je govorio van tačke dnevnog reda, ali i kazao da je aktuelni premijer omogućio posle godinu dana od ubistva Đinđića da se izabere nova vlada koja je vodila upravo suprotnu politiku u odnosu na Đinđićevu.

Još jednom je reagovao premijer Dačić koji je objasnio da kada je pominjao da su neke od ideja Đinđića i način rada realizovani u ovom periodu imao u vidu da su članovi porodice Zorana Đinđića govorili da neki ljudi iz ove vlade podsećaju na Đinđića.

"Ne znate vi valjda bolje od njih", dodao je Dačić.

On je kazao da nema potrebe nikome da se pravda, da mu je Đinđić bio poltički protivnik i dodao: "A vi vidite gde je vaša stranka daleko od tih ideja".

Na primedbu Stefanovića da neki nemaju pravo da se nađu u istoj rečenici sa Đinđićem, Dačić je zamolio da se ne vređaju drugi ljudi, jer svako ima svoje dostojanstvo i mišljenje o ljudima i događajima.

"Nisam uvredio Đinđića i nemate pravo da me vređate da ne mogu biti u istoj rečenici sa njim. Naučite da poštujete druge, jer sam ja birao reči kada sam govorio o Đinđiću i voleo bih da se tako prema njemu odnose njegovi politički naslednici u raznim strankama", rekao je Dačić.

Premijer Dačić je Stefanoviću rekao i da neće i da ne želi da se spori o pitanjima simpatija i antipatija, već oko suštinskih stvari za Srbiju - kojim putem želimo da idemo, kakav je naš spoljnopolitički položaj, kakve ćemo probleme imati, Republika Srpska i njen položaj, pritisci koji slede u Bosni i Hercegovini, položaj srpskog naroda na Kosovu, odnosi u regionu i stabilnost u samoj Srbiji.

"Problemi koje imamo na jugu Srbije, u Raškoj oblasti sve su to problemi sa kojima smo se svi mi suočavli, svako od nas ima deo tereta, zajedničkog krsta koji nosimo i ne smatram za zlo da neko nekog kritikuje, jer gde svi misle isto - niko ne misli novo", rekao je Dačić.

On je pozvao da se učini krupan korak napred i to je cilj ove vlade, pa je zato logično da se kaže da će vlada biti dobra samo ako je uspešna.

"Nije vajlda uloga vaše funkcije gospodine Stefanoviću uloga Kalimera i da li obavljate dobru funkciju poltiičkog direktora MIP-a s obzirom na to da ste svaki dan ovde", pitao je Dačić.

Premiejr je naglasio da Stefanovića ne tera sa te funkcije, ali mu nije jasno kada govori u Skupštini da li to radi kao šef poslanika DS ili kao politički direktor MIP-a i da li se tako obraća i ljudima iz drugih zemalja.

Govoreći o budućim ministrima, Stefanović je naveo da su tu dva ministra bez portfelja - jedan je ispred SPS, a na to je brzo SNS uveo drugog.

"Oni su jedan drugom balans, kvazi ravnoteža moći i sile. Ko će da vodi Kancelariju za Kosovo, gospodine (Aleksandar) Vulin, da li ste registrovali sve koji koriste socijalna davanja, koji žive u Srbiji, a sa Kosova su“, pitao je Stefanović.

On je budućeg ministra privrede pitao da li je i dalje stečajni upravnik u 14 preduzeća i da li je stigao da podnese ostavku, jer na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika ta inforamcija ne stoji.

Obraćajući se budućem ministru za regionalni razvoj Igoru Miroviću, Stefanović je zapitao da li stoje optužbe za njegovo lično bogaćenje, jer on ne sumnja da je to istina.

Posle jednosatne pauze, nastavljena je rasprava u Skupštini Srbije o izboru rekonstruisane Vlade, dok je polaganje zakletve predviđeno tek za ponedeljak.

Podsetimo, u prvom delu skupštinske rasprave, penzioneri i reforma PIO, posle izlaganja šefova poslaničkih grupa, postali su glavna tema rasprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: