"Istorija MI-6 kao Hazarski rečnik"

Promocija knjige "MI-6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949", Kita Džefrija, koja govori o prvih 40 godina britanske tajne službe, održana je u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2013.

23:14

Default images

Profesoru Džefriju je tokom pisanja knjige bio omogućen pristup dokumentima službe iz tog perioda, koje je on iskoristio i spretno opisao dogadjaje ne navodeći nijedno ime agenata.

Kako je na promociji knjige u Aero klubu rekao otpravnik poslova ambasade Velike Britanije u Srbiji Dejvid Mekferlejn na više od 700 strana predstavljene su epizode iz života agenata, operacije, aktivnosti i počeci stvaranja tajne službe.
Beta
U knjizi su kao celine obrađeni Prvi i Drugi svetski rat, period između, kao i rad službe po kontinentima.

Knjiga sadrži i zanimljive detalje o zanimanjima agenata, među kojima je bilo sportista i inženjera, kao i o početnom budžetu sa kojim su raspolagali.

Bivši načelnik Državne bezbednosti Goran Petrović rekao je da kjniga sadrži na hiljade imena, datuma i činjenica i da se može čitati kao Hazarski rečnik (čuveni roman srpskog pisca Milorada Pavića o izumrlom naroda, Hazarima, pisan u formi rečnika).

"Na gotovo svakoj drugoj strani može se naći skraćeni sinopsis za film o Džejmsu Bondu", rekao je Petrović.
Beta
Kako je ocenio istoričar Nikola Samardžić, Velika Britanija je odigrala odlučujuću ulogu u drugom svetskom ratu, pre svega na osnovu obaveštajnih aktivnosti.

"Pojava knjige poput ove je kao udarac asterioda", rekao je Samardžić i istako da su informacije, činjenice i tajne vredna roba poput dijamanata.

Izdavač knjige "MI-6 Istorija tajne obaveštajne službe 1909-1949" je Albion buks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: