Sva imena rekonstruisane vlade

Nakon što je premijer Ivica Dačić saopštio ko će biti kanditat za ministra prosvete, definitivno su poznata sva imena koja će činiti rekonstruisanu vladu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2013.

14:34

Default images

U javnosti se do sada dosta spekulisalo o imenima, međutim, "ministarska" priča je konačno zaokružena i kandidati su poznati.

Socijalistička partija Srbije izašla je danas sa imenima kandidata za ministre saobraćaja i ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije, kao i za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tako je visokom funkconeru SPS-a Branku Ružiću namenjeno mesto ministra bez portfelja, zaduženog za evrointegracije.

Kandidat za mistra saobraćaja je Aleksandar Antić, koji je i predsednik Skupštine Beograda, a juče je objavljeno da će kandidat SPS za ministra kulture biti Ivan Tasovac.

Vanja Udovičić je prihvatio kandidaturu za minstra sporta i to kao nestranački, zajednički kandidat SNS i SPS.

Premijer Srbije i lider SPS Ivica Dačić potvrdio je da će kandidat za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti doktor Tomislav Jovanović. U međuvremenu, u skupštinu Srbiju stigla su imena kandidata za nove ministre među kojima je i imedirektora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina koji je predložen na mesto ministra bez portfelja.

Inače, ministri bez portfelja nisu definisani Zakonom o ministarstvima, međutim, njih može da postavi premijer Srbije, što objašnjava kandidature Ružića i Vulina.

Imena koja SNS predlaže za nove ministre već ranije su bila poznata, dok su SPS razmišljali o svojim kandidatima, pa je upravo zbog zgusnutog rasporeda oko rekonstrukcije vlade i razgovora s potencijalnim kandidatima, lider SPS i premijer Srbije Ivica Dačić otkazao je put u Njujork, gde se danas održava sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu.

Predsedništvo Srpske napredne stranke potvrdilo je u utorak Vučićeve predloge da kandidati za ministra poljoprivrede i privrede budu Dragan Glamočić i Saša Radulović. Još ranije, SNS je za ministra ekonomije predložio Lazara Krtstića, dok je doskorašnji direktor bezbednosno- informativne agencije (BIA) Nebojša Rodić kandidat SNS za ministra odbrane. Za ministra državne uprave predložen je Igor Mirović. Istovremeno, u Skupštini su jutros usvojene izmene Zakona o ministarstvima, koje su zakonski preduslov za imenovanja novih ministara. Takođe, u Skupštinu su u međuvremenu stigle i ostavke devet članova Vlade koji više neće biti ministri.

Ostavke je podnelo troje članova Ujedinjenih regiona Srbije, koji više neće biti deo vladajuće koalicije - ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović i potredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Parlamentu su dostavljene i ostavke dva ministra iz redova Socijalističke partije Srbije - ministra saobraćaja Milutina Mrkonjić i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića.

Ostavke su dostavali i ministri izabrani na predlog Srpske napredne stranke - ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežvević, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, ministarka omladine sporta Alisa Marić i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Prema informacijama iz parlamenta, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović će sednicu sutra, najverovatnije, zakazati za 15 sati, a prvi će se parlamentarcima obratiti premijer Ivica Dačić sa svojim ekspozeom.

Očekuje se da će glasanje o novim ministrima biti u subotu.

Nova imena rekonstruisane Vlade

  • Branko Ružić, ministar bez portfelja za evrointegracije
  • Aleksandar Antić, saobraćaj
  • Vanja Udovičić, sport
  • Ivan Tasovac, kultura
  • Tomislav Jovanović, prosveta
  • Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja za Kosovo i Metohiju
  • Dragan Glamočić, poljoprivreda
  • Saša Radulović, privreda
  • Lazar Krstić, finansije
  • Nebojša Rodić, odbrana
  • Igor Mirović, državna uprava

Biografije danas saopštenih ministara

Vaterpolo kapicu i kupaće gaće odelom i ministarskom foteljom menja diplomac Fakulteta organizacionih nauka Vanja Udovičić.

Tridesetogodišnji vaterpolista ima dve olimpijske bronze, dva zlata sa svetskih i tri sa evropskih prvenstava. Igrao je u beogradskom Partizanu, Jadranu iz Herceg Novog, italijanskom Pro Reku i hrvatskoj Mladosti da bi karijeru završio u kragujevačkom Radničkom.

Odmah nakon prihvatanja ministarske funkcije za B92 je rekao da već ima neke ideje koje bi želeo da sprovede.

Aleksandar Antić - do sada je rame uz rame sa premijerom obilazio građevince na beogradskim gradilištima kao predsednik Skupštine Grada, a sada će na put po Srbiji kao ministar saobraćaja.

Antić je rođen pre 44 godine u Beogradu, završio višu poljoprivrednu školu i diplomirao ekonomiju. Kao član socijalista bio je odbornik na Zvezdari, u Skupštini grada i dvaput predsednik gradske skupštine. Predsedava i skupštinom Jat Tehnike.

Branko Ružić biće ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije.

37-godišnji Branko Ružić sa EU se do sada između ostalog sretao kroz skupštinski odbor za evrointegracije. Međunarodni odnosi mu nisu strani jer je rođen u Australiji gde mu je otac bio u diplomatskoj službi, a to je i diplomirao na Fakultetu političkih nauka gde je bio student prodekan za vreme studentskih protesta 96. godine. U SPSu je počeo kao predsednik Mladih socijalista i stigao do šefa poslaničke grupe. Član je i upravnog odbora FK Partizan.

Ministar prosvete je profesor Medicinskog fakulteta Tomislav Jovanović.

Prvi prosvetar Srbije postaće 62-godišnji Tomislav Jovanović. Dugogodišnji član SPSa svoju naučničku karijeru vezao je za Medicinski fakultet u Beogradu gde je i redovni profesor fiziologije.U karijeri je bio i upravnik Instituta za medicinsku fiziologiju i prorektor Univerziteta u Prištini kada se on već nije nalazio u tom gradu.

Ivan Tasovac vodiće ministarstvo kulture i informisanja.

Kulturom će takođe dirigovati nestranačka ličnost. Ivan Tasovac 12 ipo godina na čelu je Beogradske filharmonije. Pijanista iz porodice okrenute muzici, diplomirao je u Moskvi. Dobitnik je nagrade Najevropljanin 2009. godine, u izboru nedeljnika Vreme bio je ličnost 2011. godine. Bio je i predsednik Saveta za promociju Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: