"Nervni gas bacali pobunjenici"

Među brojnim vestima koje su se pojavile o upotrebi hemijskog oružja u Siriji mediji su preneli i sumnje Karle del Ponte da su to oružje upotrebili pobunjenici.

Izvor: B92, T portal

Utorak, 27.08.2013.

11:55

Default images

Kasnije se ispostavilo da je u pitanju njena izjava data u maju za Vašington post, a u vezi sa prethodnim sumnjama da je u toj zemlji korišćen nervni gas.

Glavna istražiteljka UN za Siriju Karla Del Ponte tada je izjavila da su, prema izjavama svedoka, hemijsko oružje najverovatnije upotrebili pobunjenici a ne Damask. Ta izjava nema veze sa aktuelnom aferom.

Ona je za švajcarsku televiziju pre dva meseca izjavila da "postoji snažna i konkretna sumnja, ali još uvek bez nespornog dokaza "da su pobunjenici koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada upotrebili nervni gas, iako su upravo oni optužili režim u Damasku". "Naši istražitelji su bili u susednim zemljama gde su razgovarali sa žrtvama i lekarima u poljskim bolnicama. Prema njihovim iskazima postoji snažna, konkretna sumnja, ali još uvek bez neporecivog dokaza da je upotrebljen sarin, što se može zaključiti iz načina prema kojem su žrtve lečene", kazala je tada Del Ponte za švajcarsku televiziju, a preneo je "Vašington Post".

Podsetimo, ovih dana retorika oko Sirije se veoma zaoštrila, nakon što su pobunjenici optužili Asada i njegov režim da su na civile u predgrađu Damaska prošle sedmice bacili bombe sa "hemijskim punjenjem", odnosno nervni gas. Iako je zvanični Damask više puta negirao takve navode, pobunjenici trvde da je od hemijskog oružja tog dana stradalo preko 1.000 ljudi.

Tim stručnjaka UN koji treba da ispita navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, najpre je bio "zaglavljen" u hotelu u Damasku, a kad im je bilo dopušteno da izažu n ateren na njih je pucano i snajpera. I za taj slučaj pobunjenici su optužili Asada, a on pobunjenike. U svakom slučaju, Gardijan je preneo danas da zapadne sile već grupišu vojne avione i ratne brodove zbog eventualne intervencije u Siriji.

Podsetimo i na to da je Karla Del Ponte i ranije izjavila da postoje dokazi da su hemijsko oružje upotrebljavali pobunjenici, a ne režim u Damasku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: