Badr: Obama, idi dođavola

Mahmud Badr, čija je kampanja Tamarod pokrenula inicijativu za svrgavanje Mohameda Morsija, poručio je američkom predsedniku Baraku Obami da "ide dođavola".

Izvor: B92

Nedelja, 18.08.2013.

10:54

Default images

Badr je, u intervjuu za agenciju Rojters, podržao egipatsku vojsku u borbi protiv pristalica pokreta Muslimanska braća.

"Ono kroz šta Egipat sada prolazi je visoka cena koju moramo platiti da bismo se oslobodili fašističke grupe Muslimanska braća pre nego što sve preuzme i sve nas svrgne", kazao je Badr.

Pored toga, Badr je Obami, koji je ranije izrazio zabrinutost zbog nasilja nad demonstrantima, koji traže da se Morsi vrati na vlast, poručio da "ne drži predavanja Egiptu o tome kako da se bori protiv terorizma".

Badr je predsedniku SAD rekao i da novac koji daje Egiptu kao pomoć može da zadrži i da "ide dođavola", ističući da je njegov pokret pristao da podrži zahtev da se američka pomoć njegovoj zemlji ukine.

Vašington daje Egiptu 1,3 milijarde dolara vojne pomoći i oko 250 miliona dolara ekonomske pomoći svake godine.

Badr je jedan od osnivača pokreta Tamarod, koji je podstakao milione Egipćana da izađu na ulice u junu, tražeći da se svrgne islamistički predsednik Morsi, i prikupio je 22 miliona potpisa za njegovu smenu.

Nakon toga, vojska je u puču svrgla Morsija 3. jula, a ranije ove sedmice izbilo je nasilje širom zemlje pošto su snage bezbednosti razbile dva protestna kampa u Kairu, čiji učesnici traže da se islamistički predsednik vrati na vlast.

Badr, novinar po profesiji, smatra da Egiptu preti građanski rat, ali ipak brani postupke vojske i veruje da je svrgavanje prvog predsednika izabranog na slobodnim izborima bilo ispravna odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: