Skupština KiM:Izbori neprihvatljivi

Poslanici Privremene Skupštine AP Kosovo i Metohija zaključili su da su za njih kosovski lokalni izbori neprihvatljivi.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 16.08.2013.

00:27

Default images

Oni navode da su izbori u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije, ali i sa Rezolucijom 1244.

U zaključcima usvojenim jednoglasno, navodi se da su lokalni izbori na Kosovu, koje je za 3. novembar raspisala kosovska predsednica Atifete Jahjaga, u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova zbog čega je njihovo sprovođenje za Privremenu Skupštinu AP KiM neprihvatljivo.

Učesnici sednice su zaključili i da je zbog višemesečnog zastoja u radu Ustavnog suda Srbije i nedonošenja odluka po zvaničnim inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti briselskih sporazuma i pratećih uredbi i akata za implementaciju nastala "nenadoknadiva politička i pravna šteta".

Zatraženo je da se što skorije prekine zastoj u radu Ustavnog suda i donesu odgovarajuće odluke, u protivnom se zahteva da javno bude iznet zvanični stav o tome da li su građani Srbije sa Kosova i Metohije dužni i imaju lu uopšte pravo da učestvuju na lokalnim izborima koje raspisuje druga nepriznata država.

Takođe, zatražen je zvanični stav o tome da li građani i organi Republike Srbije mogu da učestvuju u sprovođenju plana Martija Ahtisarija i Strategije za integraciju severa Kosova, iako te dokumente zvanično nije prihvatio nijedan organ Srbije.

Na početku današnje sednice Privremene Skupštine A.P. KiM, predstavnici Srba sa severa Kosova, koji su u sredu bili na sastanku sa državni vrhom, preneli su poslanicima zvanični stav države u vezi sa lokalnim izborima na Kosovu.

Podsetimo, ova Skupština je formirana uprkos protivljenju zvaničnog Beograda.

Nedeljković: Izlazak na izbore bi značio povlačenje Srbije sa KiM

Predstavnici Srba neće učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu jer bi to značilo da se država Srbija u potpunosti povukla iz južne srpske pokrajine, rekao je danas načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

On je poslanicima na sednici Privremene skupštine Kosova i Metohije preneo da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku u sredu kazao da će se izbori sprovesti "sa ili bez Srba", da je osnovni razlog za izlazak na izbore formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i da Beograd nema mnogo saveznika u rešavanju pitanja Kosova.

Nikolić je, prema njegovim rečima, naveo da je na Srbima sa severa Kosova "odgovornost i ako izađu i ako ne izađu na izbore, da je svet priznao Kosovo kao državu, da je pitanje dana kada će pet članica EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost to uraditi".

Nedeljković je dodao da je premijer Ivica Dačić "u potpunosti" podržao izlaganje Nikolića, s tim što je poručio da vlast u Beogradu neće pozvati Srbe da izađu na izbore ako glasački listići budu nosili grb Republike Kosovo.

"Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin nam je predočio da će ukoliko ne izađemo na izbore vlast uzeti ljudi bliski Prištini, da bojkot neće uspeti i da su se iz Zubinog Potoka do sada prijavile tri srpske liste", rekao je Nedeljković.

Načelnik okruga je kazao da su ingerencije koje su briselskim sporazumom predviđene za ZSO "beznačajne", i dodao da bi se izlaskom na izbore Srbija "u potpunosti povukla" sa Kosova i Metohije.

Nedeljković je ponovio da su svi predstavnici Srba sa severa Kosova, osim Bojana Jakovljevića iz Srpske napredne stranke (SNS), "jasno rekli" da su izbori neprihvatljivi.

On je kazao da su građani na referendumu 2012. godine glasali protiv priznavanja kosovskih institucija, kao i da izbori nisu statusno neutralni i da predstavljaju kršenje Rezolucije 1244 Saveta UN.

Ristić: Kosovski Srbi su žrtve ulaska u EU

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da su kosovski Srbi žrtve ulaska Srbije u EU, kako bi većinsko stanovništvo u centralnoj Srbiji bolje živelo.

"Srbi sa Kosova treba da budu žrtvovani, silom isterani iz matice Srbije i pripojeni Kosovu kako bi većinsko srpsko stanovništvo bolje živelo", rekao je Ristić na sednici Privremene Skupšstine AP Kosovo i Metohija, koja se danas inače izjasnila protiv učešća Srba na lokalnim kosovskim izborima.

Ne možemo prihvatiti da budemo niti ima neko pravo da nas izopšti iz ustavno pravnog okvira Srbije i proda zarad bilo nekog interesa, rekao je Ristić i dodao da bi Srbi izlaskom na kosovske izbore zauvek zatvorili priču o statusu Kosova i da ti izbori nisu statusno neutralni ako ih je raspisala predsednica Kosova na dokumentu sa pečatom Kosova.

"Nemamo pravo da našoj deci i budućim generacijam uskratimo pravo da se bore da ostanu Srbi u državi Srbiji. Izađemo li na izbore to nam pravo nije uskratio ni Dačić ni Nikolić ni neka buduća vlast u Srbiji, nego mi sami. O tome moramo voditi računa a ne o kratkoročnim interesima", rekao je on.

Izlaskom na kosovske izbore Srbi bi sami priznali nezavisnost Kosova, ocenio je Ristić, koji je kritikovao ideju vanstranačke jedinstvene srpske liste jer se, kako je rekao, političke stranke tako štite od odgovornosti.

Poslanik DSS Marko Jakšić je na sednici u Zvečanu danas zatražio da se građani na referendumu u Srbiji izjasne da li su za EU ili KiM u sastavu Srbije, a ne da, kako je kazao, visoki predstavnici manipulišu preko medija da je narod u Srbiji za EU po cenu gubitka Kosova.

On je pozvao vlast da izmeni Ustav u kojem piše da je Kosovo i Metohija deo Srbije i da onda pokrajinu otpišu.

Jakšić je kazao da će Srbi izlaskom na kosovske izbore izgubiti radna mesta, slobodu i državu odnosno da će srpske institucije u Pokrajini nakon izbora ako Srbi na njima učestvuju preći pod jurisdikciju kosovskih institucija.

DSS podržao odluku Skupštine

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković izjavio je da ta stranka podržava jednoglasnu odluku Skupštine Kosova i Metohije da su lokalni kosovski izbori za srpski narod neprihvatljivi.

U pisanoj izjavi medijima, Petković je naveo da je važna odluka srpskog naroda na Kosovu da ne izađe na izbore albanskih separatista još jednom potvrdila koliko su Srbi u pokrajini jedinstveni kada je reč o njihovoj odlučnosti da nikada ne priznaju lažnu državu Kosovo.

"U trenutku kada Ustavni sud Srbije sramno ćuti, a Vlada Srbije i zapadne sile vrše ogroman pritisak na Srbe sa Kosova da prihvate kosovske zakone i pravni sistem lažne države Kosovo, srpski narod nepokolebljivo brani Ustav, srpske državne institucije na Kosovu, kao i svoje neotuđivo pravo da pripada državi Srbiji", naveo je Petković.

Portparol DSS-a je dodao da će ta stranka, kao i do sada, "podržati svaku odluku svoga naroda na Kosovu kojom se brane srpski državni i nacionalni interesi koji su pogrešnom politikom sadašnje vlasti i prihvatanjem briselskog sporazuma ozbiljno ugroženi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: