"Egipat skliznuo u građanski rat"

U Kairu je i u četvrtak bilo sukoba na ulicama uprkos policijskom času. Situacija će eskalirati, Egipat je skliznuo u građanski rat, kaže novinar Momir Turudić.

Izvor: B92

Petak, 16.08.2013.

00:15

Default images

Stotine islamista celog dana protestuju u Kairu i Aleksandriji zbog nasilja vojske nad demonstrantima u kom je juče, prema najnovijim zvaničnim podacima, ubijeno 638 ljudi, od kojih 43 policajca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta izdalo je u četvrtak nalog policiji da koristi bojevu municiju.
Foto: Beta/AP
Ranjeno je preko 3.900 ljudi. Reporteri javljaju da se veliki broj tela nalazi u džamijama i na ulicama, i da još nisu odneseni do mrtvačnica. Sahrane demonstranata koje su porodice identifikovale, u toku su.

"Nisu samo ubijani ljudi na trgu Rabah, već i van njega, svuda okolo. Poginulo je na hiljade ljudi, laži su da je samo par stotina mrtvih. To su sve laži", rekao je Mohamed Salah iz Kaira.

Krvavo rasterivanje demonstranata u Egiptu naišlo je osudu međunarodne zajednice.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je posle hitne sednice apelovao na okonačanje nasilja u Egiptu i maksimalnu uzdržanost sukobljenih strana u toj zemlji.

Sjedinjene Američke Države upozorile su svoje građane da ne putuju u Egipat, a da oni koji su već tamo napuste zemlju.
Demonstranti bacaju policijski automobil sa mosta (Foto: Beta/AP)
Američki predsednik Barak Obama oštro je osudio poteze egipatske vlade i nasilje i doneo odluku da zbog toga otkaže vojne vežbe SAD i Egipta, koje su bile planirane za naredni mesec.

Egipatske vlasti kritikovale su izjavu predsednika SAD Baraka Obame, pošto time, kako je ocenjeno, mogu da budu ohrabrene "nasilne grupe".

"Strahujemo da takve izjave, koje se ne temelje na činjenicama, mogu da ohrabre nasilne naoružane grupe", navodi se u saopštenju egipatskog predsedništva.

Dodaje se da se Egipat suočava sa terorističkim aktima čija su meta između ostalog institucije vlade.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus je izjavio da eskalacija nasilja u Egiptu može da koristi radikalnim grupama i apelovao na strane u sukobu da urade sve što je u njihovoj moći da smanje tenzije.

"Budući da je Egipat bio garant mira u tom regionu, ovo je u još većoj meri zabrinjavajuće, Sukobljene strane se moraju maksimalno suzdrzati od nasilja, inače postoji rizik da će ekstremističke grupe iskoristiti situaciju, a to bi bila veoma ozbiljna situacija", istakao je Fabijus.

On je dodao da treba učiniti sve da bi se izbegao građanski rat i da se sukobljene strane vrate za pregovarački sto.

"Tenzije moraju da se smanje. Vlada mora da preduzme geste za smirenje situacije, a demonstranti imaju dužnost da protestuju mirno", rekao je francuski ministar spoljnih poslova.

Turudić: Situacija će eskalirati

Vojnici pored jednog od &quotrašèišæenih" kampova Morsijevih pristalica (Foto: Beta/AP)
Stvari su se otele kontroli, i nasilje se razliva po ulicama svih egipatskih gradova, ocenio je za B92 novinar nedeljnika "Vreme" Momir Turudić. "Izgleda da je Egipat skliznuo u građanski rat, težak i nepredvidiv", kaže Turudić.

On ocenjuje da su prethodna upozorenja EU i SAD bila više formalne prirode, pa kao takva nisu bila od velikog uticaja na smirivanje situacije. Zna se da Egipat zavisi od volje SAD, kaže Turudić i dodaje da je Amerika propustila da svrgavanje Morsija proglasi vojnim pučom i da se tom prilikom oglasila samo sa nekoliko saopštenja.

Pritvor i produženje pritvora Morsiju je dolivanje ulja na vatru, kaže Turudić. Smatra da će produženje pritvora sigurno izazvati dalje tenzije i dalje sukobe. Turudić ocenjuje da vojne vlasti ne žele da puste Morsija, jer bi to na neki način značilo njihov poraz.

"Čini se da će situacija eskalirati i dalje i da će vesti biti tragičnije narednih dana... Ni jedna i druga strana ne žele da odstupe i ovo izgleda kao borba na život i smrt", zaključuje novinar nedeljnika "Vreme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: