I bojeva municija na demonstrante

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta dalo je nalog svim snagama da upotrebe bojevu municiju "kako bi suzbili bilo kakav napad na zgrade ili snage vlade".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.08.2013.

14:59

Default images

Ranije danas, nekoliko stotina pristalica islamističkog pokreta Muslimanska braća upali su u zgradu državne uprave u Kairu i zapalili vatru na njenom ulazu.

Juriš je, kako navode televizija i očevici, izveden uprkos bezbednosnim snagama, preneo je Rojters.

Stotine islamista protestuju danas i u Aleksandriji zbog nasilja vojske nad demonstrantima u kom je juče, prema najnovijim zvaničnim podacima, ubijeno 525 ljudi.

U drugom po veličini egipatskom gradu Aleksandriji islamisti su organizovali protestnu šetnju.
Foto: Beta/AP
"Vratićemo se zbog naših mučenika", uzvikivali su demonstranti, pominjući žrtve jučerašnjeg nasilja koje je nastalo pošto je vojska nasilno razbila protestne kampove u Kairu, čiji učesnici traže povratak svrgnutog predsednika Mohameda Morsija na vlast. Mnogi demonstranti u Aleksandriji nose slike Morsija, koji je svrgnut s vlasti 3. jula nakon uličnih protesta.

Tokom današnjih protesta islamista ubijena su dva policajca u napadima na kontrolne punktove na severnom Sinaju i u centralnom delu zemlje, a islamisti su upali u sedište provincijske vlade u Kairu.

U međuvremenu, egipatske sudske vlasti produžile su pritvor Morsiju za još 30 dana.

U međuvremenu, jutros je saopšten najnoviji zvanični bilans jučerašnjeg rasturanja kampova pristalica nasilno svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija, po kome je 525 osoba poginulo.

Savet bezbednosti UN večeras će održati hitne konsultacije o situaciji u Egiptu, na zahtev Francuske, Velike Britanije i Australije, rekle su diplomate.

Vlada Egipta: Odlučno protiv terorizma

Saopštenjem se oglasila i egipatska vlada, koja je poručila da je odlučna u nameri da se suoči sa "terorističkim delovanjem" islamističkog pokreta Muslimanska braća.

U saopštenju se navodi da postoji "kriminalni plan da se razore stubovi egipatske države", ali da vlada traži "inkluzivan politički proces" otvoren za svakog ko ne učestvuje u nasilju, javio je Rojters.

Istovremeno, egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je nalog svim snagama da upotrebe bojevu municiju "kako bi suzbili bilo kakav napad na zgrade ili snage vlade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: