Pukom srećom izbegnuta tragedija

Samo pukom srećom izbegnuta je veća tragedija na pruzi Subotica-Sombor, gde je juče zbog krađe opreme teretna kompozicija skliznula sa šina.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2013.

14:41

Default images

Dvadeset minuta pre teretnog voza, tom deonicom prošao je putnički voz.

Šef sekcije za infrastrukturu železničkog čvora Subotica Saša Radujko potvrdio je da je dvadeset minuta pre teretnog voza, koji je iskliznuo iz šina, prošao putnički voz, i to novi ruski voz, koji samo pukom srećom nije iskliznuo sa šina.

"Tačno je da je pre ovog voza prošla 'ruskinja' i sreća je u nesreći da je ispao teretni, a ne putnički voz. Do ispadanja putničkog nije došlo jer je on lakši od teretnog, mada je moglo i tom vozu da se to desi. Na sreću, nije", rekao je Radujko novinarima.

On je dodao da se slična krađa desila i prošle godine, na pruzi između Subotice i granice sa Mađarskom, s tim da su tada stanovnici koji žive u blizini pruge upozorili na to da "nepoznata lica kradu pribor".

"Tada smo adekvatno i na vreme reagovali i nije došlo do posledica, s tim da smo morali da izvršimo sanaciju i popravku pruge. Inače, zbog ovakih i sličnih pojava, odnosno krađa raznoraznih materijala, nedeljna indirektna šteta na teritoriji Železnica Srbije iznosi između 120.000 i 140.000 evra", kaže Radujko.

Juče oko 13 časova s pruge Subotica-Sombor, na deonici između Tavankuta i Bajmoka, ispala su poslednja kola teretne kompozicije koja se kretala iz Subotice ka Somboru, što je izazvalo oštećenje koloseka i zastoj u saobraćaju.

Uzrok ove nesreće je, kao i mnogo puta do sada, krađa delova pruge.

"Ovde je došlo do krađe kolosečnog pribora, laički rečeno, do krađe šrafova, čime je omogućeno da se olabavi veza šine i praga, i usled tereta voza i visokih temperatura koje su bile ovih dana, došlo je do deformacije šina i do ispadanja kola”, objasnio je Radujko.

Krađe su jedan od najčešćih uzroka železničkih nesreća u Srbiji. Krivi su lopovi, ali je samo malo manje kriva država jer, kako saznajemo od nadležnih, poslednja velika investicija na ovom delu pruge bila je pre više od 25 godina.

Ulaganja retko ima, ali i ono što Železnice Srbije poseduju uglavnom završi na divljim otpadima. Čak i kada policija i tužilaštvo urade svoj posao kako treba, krađe ne prestaju.

Rešenje su strože kazne za lopove i veća kontrola otpada. Svaki gram ukradenog bakra ugrožava bezbednost putnika i robe, upozorava profesor Fakulteta tehničkih nauka Ilija Tanackov.

“Ako se nešto ukrade, ona nije samo doći i zameniti, već mora da se proveri čitav sistem da li radi. Obično su to invanzivne metode koje pored dela koje ukradu, najčešće oštete i druge žice, oštete kontakte, oštete izlolacije, i onda je to ozbiljno narušavanje jednog koncepta i u krajnjem slučaju, veliko ugrožavanje bezbednosti", objašnajva on.

Kao i uvek, trpe građani koji imaju poverenje u srpske vozove, mada su retki:

"Imam problem što sam krenula na voz, pa sam se vratila. Niko nas nije obavestio, nismo informisani da ne radi, a ja moram hitno u grad."

"Veza voza ne funkcioniše, znači i kada odeš u grad, ne znaš kad ćeš se vratiti jer ga ili otkažu ili ga nema ili mu se nešto desi, tako da nisu pouzdani."

Sanacija pruge do 19. avgusta

Redovan železnički saobraćaj na pruzi Subotica-Sombor biće uspostavljen do 19. avgusta, nakon sanacije štete nastale usled iskliznuća teretnog vagona, saopštilo je Javno preduzeće Železnice Srbije.

U Železnicama dodaju da će od sutra putnike na toj relaciji prevoziti autobusi.

"Komisija za vanredne događaje 'Železnica Srbije' utvrdila je da nedostaje 235 šrafova za zatezanje pragova i učvršćivanje šina u koloseku, oštećeno oko 500 betonskih pragova, polomljena tri telefonska stuba, a oštećen je i iskliznuli vagon", navodi se u saopštenju.

Iskliznuli vagon trebalo bi da bude podignut sa koloseka tokom današnjeg dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: