Danas je Međunarodni dan mladih

U Srbiji se obeležava Međunarodni dan mladih, a centralnu manifestaciju u Banji Koviljači otvoriće državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 12.08.2013.

00:20

Default images

Manifestacija se održava pod sloganom "Aktiviraj se i ti".

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić čestitao je mladima u Srbiji 12. avgust, Međunarodni dan mladih.

"Najvažniji zadatak Vlade Republike Srbije je da vama mladima obezbedi kvalitetno obrazovanje i radna mesta, da u svojoj zemlji živite od svog rada", naveo je u čestitki premijer Ivica Dačić.

Premijer je poručio da su "mladi budućnost i najvažniji potencijal Srbije, koja sa preko milion i po mladih ima velike šanse za prosperitet".

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin čestitao je omladini u Srbiji Međunarodni dan mladih ocenivši da su mladi pokretači novih ideja.

"Svaka država, svaki grad, svaki kraj bi trebalo da se ponosi mladim ljudima i da gaji dobar odnos prema njima. Zadatak nas političara jeste da im obezbijedimo bolje uslove za školovanje, nova radna mjesta i sigurnu budućnost za njih i sledeće generacije", rekao je Ugljanin, navodi se u saopštenju.

"Mladi su svuda pokretači novih ideja i svojim znanjem stečenim na mnogim prestižnim fakultetima kako u Srbiji tako i u inostranstvu, mogu doprinijeti što bržem razvoju ove države", kaže se u čestitki ministra Ugljanina.

U svetu tema obeležavanja Međunarodnog dana biće "Mladi i migracije". Na taj način organizatori žele da ukažu na značaj migracija za razvoj društva i zajednice u celini, ali i da upozore i na eventualne rizike - diskriminaciju i izrabljivanje.

"Obeležavanje Međunarodnog dana mladih treba da podigne svest o mogućnostima i rizicima povezanim s migracijom mladih, omogući razmenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja i analiza. Jedan od ciljeva je i uključivanje mladih u rasprave o njihovim iskustvima na polju migracija", navodi se na sajtu UN.

Na sajtu je ukazano i da je 2010. godine u svetu bilo 27 miliona mladih koji su postali migranti.

Na Međunarodni dan mladih širom sveta ističu se veštine, znanja i spremnosti mladih da aktivno pomognu zajednici u kojoj žive, a državne institucije i nevladine organizacije skreću pažnju na probleme njihovog položaja u društvu.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

Dan mladih biće obeležen mnogim manifestacijama, u kojima će učestvovati brojna udruženja i volonterske grupe.

Ministarstvo omladine i sporta će u Banji Koviljači, zajedno sa domaćinom, partnerima i mladima iz Mačvanskog okruga, organizovati manifestaciju "Aktiviraj se i ti", kako bi ukazali na važnost omladinskog aktivizma.

U okviru programa biće prikazane i aktivnosti Fonda za mlade talente Srbije, Centra za karijerno vođenje i savetovanje, aktivnosti kancelarija za mlade i programa koji podstiče aktivizam i volonterizam među mladima "Mladi su zakon".

Manifestaciju će pratiti zabavni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: