Gde su crne tačke na Ibarskoj

Već godinama na deonici Ibarske magistrale kod groblja Orlovača dešavaju se teške saobraćajne nesreće, neretko sa smrtnim ishodima.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

15:47

Default images

Iako je Ibarska magistrala skoro celom dužinom crna tačka, ništa nije učinjeno da se makar ova deonica poboljša i time spreče buduće pogibije.

Deo Ibarske magistrale kod groblja Orlovača u potpunosti opravdava njen nadimak "crna magistrala", budući da je upravo ova deonica od 2009. godine odnela šest života. Ovaj put spada u jednu od najrizičnijih crnih tačaka na magistrali, a prema profesoru Saobraćajnog fakulteta Milanu Vujaniću kada god se na nekom delu puta desi više saobraćajnih nezgoda nego na drugim delovima iracionalno je govoriti da su svi vozači baš tu pogrešili. Ibarska magistrala se sa razlogom naziva "crnom magistralom". Crne tačke počinju već na izlazu iz Beograda, upravo kod Orlovače i naselja Meljak i Stepojevac. Jedna od najrizičnih deonica je i kod Ljiga, gde je zbog čestih nesreća policija bila prinuđena da uvede stalne kontrole.

Prema statističkim podacima, na 14 rizičnih deonica ove saobraćajnice godišnje pogine skoro 500 ljudi. Orlovača ostaje jedan od najočiglednijih primera koliko života je moglo biti spašeno pametnijim projektovanjem i najprostijom saobraćajnom signalizacijom.

Sa odgovarajućom signalizacijom ili bez nje, ova deonica Ibarske magistrale je toliko nezgodna da čak i najpažljiviji vozači otvaraju četvore oči, što nažalost nije uvek dovoljno. Zato se savetuje da ako već imate bilo kakav alternativni pravac izbegavate ovakve puteve.

Savetnik u ministarstvu saobraćaja Milan Božović je za B92 rekao da se ne postoji samo jedan uzrok nesreća, već da i brza vožnja, loši zakoni, ali i loši putevi utiču na veliki broj saobraćajnih nezgoda u Srbiji.

"Da bismo unapredili bezbednost saobraćaja, moramo da utičemo na svest ljudi, kroz kampanje, unapređen obuku vozača", naveo je Božović.

Takođe, Božović je istakao da je deo obilaznice oko Beograda koji je nedavno renoviran kod groblja Orlovača loše isprojektovan, kao i da na tom delu puta nema osvetljenja, a postoji i nagla promena puta koja utiče na loše snalaženje vozača.

"Takve promene dovode do nezgoda, takve krivine ne bi smele da postoje", dodao je Božović.

Božović kaže da se čeka detaljna analiza plana puteva Srbiije, pa da se vidi šta će po tom pitanju konkretno da se uradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: