Da li se odlažu izbori na Kosovu?

Tri nedelje ostale su do isteka roka za prijavu stranaka za lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar, a svakog dana situacija se samo komplikuje.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

15:26

Default images

Na najavu Prištine da će na glasačkim listićima biti obeležja Republike Kosovo, iz Beograda stiže odgovor da to neće prihvatiti i da bi u tom slučaju moglo d dođe ili do bojkota izbora ili do njhovog mogućeg prolongiranja.

Zvanični Beograd podseća da su srpski i kosovski premijer dogovorili da izbori moraju biti statusno neutralni i da taj dogovor ne sme da se krši.

Da li će 3. novembra Srbi u većem broju izaći na lokalne izbore na Kosovu? Ukoliko se uskoro nešto ne promeni i na glasačkom listiću ostanu obeležja Kosova vlasti u Beogradu nisu spremne da pozovu Srbe na glasanje. Rešenje problema moraće da se nađe u trouglu Beograd, Priština - Brisel.

"Ukoliko to ne bude tako, 27. će se susresti naš premijer sa gospodinom Tačijem i gospođom Ešton. Kasno je da se tada postigne konačan dogovor i tada može jedino da se možda dogovore o tome da se prolongiraju neki rokovi", kaže Veljko Odalović, član pregovaračkog tima u Briselu, ali objašnjava da ne može da se produži jedna izborna radnja, a da se ne ugrozi ceo proces i zakonitost postupka.

Kakvu poruku uputiti Srbima na Kosovu? Pozvati ih na izbore ili na bojkot ako ne dođe do promena na glasačkom listiću. Srpska vlast odluku mora doneti što pre, smatra Oliver Ivanović iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

"Jedan jasan stav bi morao da izađe iz Srbije u kratkom vremenskom intervalu i taj stav će sasvim sigurno biti odlučujući za najveći deo Srba. To bi značilo da Srbija može da zatraži dve stvari, da Srbi oupšte ne učestvuju na ovim izborima ili da eventualno traži pomeranje rokova za pripremne radnje a samim tim i pomeranje termina za lokalne izbore", kaže Ivanović.

Pregovori eksperata Beograda I Prištine posle potpisivanje briselskog sporazima nisu proizveli i konkretne dogovore, od telekomunikacija i energetike do ostalih nerešenih problema bitnih za život ljudi na Kosovu. Vremena je sve manje a za dalje evrointegracije Srbije jedna od presudnih stavki biće i primena dogovorenog između srpske i kosovske strane.

"Sem policije i integacije policije i pravosuđa, učešće na izborima je treći veoma bitan element na osnovu koga će EU procenjivati uspešnost ovih pregovora i normalno korektnost i konstruktivnost parnera, u ovom slučaju Srbije. Bilo kako bilo, ako do ovih izbora dođe, što je za očekivati, ili ne dođe odgovornost će biti podeljena. Na nama je normalno da na vreme upozorimo da pod promenjenim uslovima mi ne možemo učestvovati i da u tom slučaju krivica nije na Srbiji", kaže Ivanović.

Odalović dodaje da misli da ovako Priština želi da zamrzne stanje, da bude kao što je bilo 2009. godine.

" Bojim se da sa ovim što rade, Priština oko lokalanih izbora ona najdirektnije ruši temelje briselskog sporazuma. Ovo je najvažnija tačka briselskog sporazuma. Kroz izbore koji bi trebalo da budu u skladu sa kosovskim zakonodavstvom", kaže Odalović.

U Beogradu podsećaju da ni na koji način nisu doveli u pitanje izborni proces, da su predali biračke spiskove, formirali mobilne centre u kojima se mogu evidentirati oni koji žele da glasaju ali da i druga strana mora da ispuni dogovoreno Centralnoj izbornoj komisiji Kosova do sada se registrovalo devet političkih stranaka koje okupljaju Srbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: