Ko je zaboravio laboratoriju droge?

Ilegalna laboratorija droge, koju je država zaboravila u privatnoj kući u Vinči u kojoj je pronađena još 2008, i dalje truje građane Vinče.

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2013.

14:17

Default images

B92 već tri nedelje pokušava da dobije odgovor na pitanje “ko je odgovoran”, ali u državnim institucijama u kojima smo tražili odgovor svi peru ruke od odgovornosti.

Opasne hemikalije koje su pre skoro šest godina služile za pravljenje ekstazija danas su običan otrov, a nijedna državna institucija ne mari za njihovo uklanjanje. U Višem sudu u Beogradu rekli su za B92 da su još 2008. od Ministarstva zdravlja tražili da ukloni opasne materije, a da su nakon presude to isto zahtevali od policije. U policiji za B92, međutim, kažu da nisu odgovorni za uklanjanje hemikalija i otrova, već samo za narkotike.

U SBPOK-u nismo mogli da dobijemo sagovornika za razgovor o ovome, ali nam je rukovodstvo te službe detaljno obrazložilo da su, prema odluci suda, oduzeli drogu koja je pronađena pri hapšenju tročlane grupe proizvođača ekstazija, a da je za hemikalije nadležno Ministarstvo zdravlja. Nisu odgovorili ni na pitanje “da li su sudu dostavili informaciju o tome”, niti smo od suda dobili odgovor na pitanje zbog čega nisu proveravali da li su njihovi nalozi izvršeni.

U Ministarstvu zdravlja, međutim, kažu da nalog suda nikada nisu dobili, ali da su odreagovali na zahtev MUP-a, za koji nisu naveli od kada je.

“Izvršen je inspekcijski nadzor na licu mesta i o utvrđenom činjeničnom stanju sačinjen je zapisnik, a inspektor se saglasio sa predlogom MUP-a da se privremeno oduzeti prekursori stave pod nadzor laboratorije u Nacionalnom kriminalističkom centru MUP-a. Ministarstvo zdravlja nema bilo kakvih saznanja o daljem postupanju MUP-a u vezi sa privremeno oduzetim prekursorima”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Viši sud u Beogradu morao je da proveri da li su njegovi nalozi ispunjeni i u tome se ogleda krivica suda, tvrdi predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević. Međutim, kako kaže, najveću krivicu ima policija.

"Tu je po meni, nesumnjivo, nadležan MUP, a dalje će on da odluči koga će pozvati, da se figurativno izrazim, u pomoć. Da li će to biti Ministarstvo zdravlja, da li će to biti Institut kad su u pitanju opasne hemikalije za koje mora posebna procedura da se vodi prilikom skladištenja, transporta...Uzmite nitroglicerin, na primer. Ja prosto ne mogu da verujem da u MUP-u ne postoje tehničke službe koje su u stanju da se nose sa takvim stvarima", smatra Đorđević.

Dobrivoje i Milica Veličković, vlasnici kuće koju su kriminalci iznajmili za pravljenje droge, trebalo bi da angažuju advokata i tuže državu za naknadu štete i eventualne posledice po zdravlje kojih može biti, jer se radi o veoma toksičnim i kancerogenim materijama, kaže predsednik Advokatske komore Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: