Jemen: Hitna evakuacija Amerikanaca

Vlasti SAD naložile hitnu evakuaciju svih državljana SAD iz Jemena zbog mogućnosti terorističkih napada i građanskih nemira. Britanija povukla osoblje ambasade.

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2013.

10:23

Default images

Američke specijalne snage stacionirane izvan teritorije SAD su u pripravnosti, prenose mediji.

Kako je saopštio Stejt department, u pitanju je "ekstremno visok stepen rizika" i zemlju bi trebalo da napuste svi građani SAD, osim "najkritičnijeg osoblja".

Inače, ustanove američke administracije u stranim zemljama evakuišu se samo kada ne postoji alternativa. Onima koji ne žele da napuste Jemen preporučeno je da maksimalno ograniče kretanje.

Na snazi je i posebna preporuka da se ne putuje u Jemen, kao i ranije izdata globalna preporuka Stejt departmenta za američke državljane da ne putuju u "rizične" zemlje do kraja avgusta.

Kako je objavio "Njujork tajms", obaveštajci SAD su presreli naredbu vođe Al Kaide Al-Zavahrija svojim borcima da izvedu napad u Jemenu.

Pretnja je zatim proširena na američke i druge zapadne objekte u inostranstvu, rekli su neimenovani zvaničnici i dodali da bi meta mogla da bude jedna ambasada, više predstavništava ili neki drugi objekti. U pitanju je velika zavera u završnoj fazi, rekli su zvaničnici.

Istovrememno, Raša tudej prenosi da je jedan visoki zvaničnik Obamine administracije u ponedeljak sugerisao da su specijalne snage stacionirane izvan Amerike proteklih nekliko dana u pripravnosti. Zbog opasnosti od napada, ambasade u Jemenu su zatvorili i Francuska, Nemačka i Velika Britanija, koja je danas objavila da povlači sve svoje osoblje iz ambasade u Jemenu.

Podsetimo, vlasti SAD su zbog pretnji Al Kaide odlučile da zatvore 19 ambasada na Bliskom istoku i u Africi sve do 10. avgusta.

Do sledeće subote će biti zatvorena predstavništva u Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Džedi, Dohi, Kuvajtu, Manami, Muskati, Sani, Tripoliju, Antanarivu, Budžumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigali i Port Luisu.

Vašington je odlučio da neka predstavništva otvori, uključujući dobro čuvane ambasade u Kabulu i Bagdadu.

Četiri pripadnika Al-Kaide ubijena su rano jutros u Jemenu u napadu bespilotne letelice, verovatno američke, javila je državna agencija Saba.

Prema rečima neimenovanog plemenskog zvaničnika, četiri osobe su bile u vozilu koje je pogođeno raketama.

Jemenska državna agencija Saba potvrdila je tu operaciju, dodajući da su "prema prvim informacijama, četiri pripadnika Al-Kaide ubijena u vazdušnom napadu u Vadi Abidi, u regionu Marib".

Plemenski zvaničnik tog regiona kazao je da su četiri muškarca, svi iz Jemena, poginula kada se zapalilo njihovo vozilo koje se pretvorilo u "vatrenu loptu" nakon što su ga pogodile rakete.

Dve osobe su identifikovane, dodao je taj zvaničnik, precizirajući da je reč o Salehu al-Tais al-Vailiju i o Salehu ali Gutiju.

Prvi je na listi od 25 osoba za kojima se traga zbog pripadanja Al-Kaidi. Tu listu je noćas objavilo jemensko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da te osobe "planiraju terorističke napade za poslednje dane Ramazana i za proslavu" kojom se završava mesec posta, a počinje u četvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: