Ruski vatrogasac stigao u Niš

Ruski avion "Berijev Be 200" sleteo je na aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, gde će iz preventivnih razloga, zbog mogućih požara, biti stacioniran do oktobra.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.08.2013.

07:12

Default images

Avion će iz predostrožnosti, u skladu sa dugoročnom vremenskom prognozom RHMZ za avgust i septembar koja upućuje na visok rizik od pojave velikih šumskih požara, biti na niškom aerodromu od danas do 30. septembra, saopštio MUP Srbije.

Delegacija avijacije ruskog Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda doputovaće u Niš, gde će ih dočekati zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

Avion iz Rusije biće od pomoći u Srbiji na osnovu Sporazuma vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanju elementarnih nepogoda i tehničkih havarija i uklanjanja njihovih posledica, navodi se u saopštenju.

Avion za gašenje požara Berijev Be-200 iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije predstavlja jednu od najefikasnijih amfibijskih letelica za gašenje požara u svojoj klasi.

Kada se koristi u konfiguraciji za gašenje požara, Berijev 200 ima kapacitet od 12 tona vode, što je ekvivalent količini koju ukupno nosi šest helikoptera Mi-8, kakvi se koriste u Vojsci Srbije za te namene.

Prednost aviona Berijev 200 je u tome što rezervoar za vodu može da puni ne samo na aerodromu, već i u niskom letu iznad mora ili jezera, zahvaljujući čemu može da obavi više dejstava po požarom ugroženom području za kraće vreme.

Za punjenje rezervoara od 12 tona Berijevu 200 potrebno je 14 sekundi, dok je za ispuštanje kompletnog kapaciteta vode u jednoj sekvenci potrebno nešto manje od sekunde.

Na niški aerodrom "Konstantin Veliki" danas će sleteti ruski avion za gašenje požara Berijev 200, koji će iz preventivnih razloga u Srbiji ostati do kraja septembra. Ruska letelica u Niš dolazi po međuvladinom sporazumu o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra i na osnovu odluke Vlade Srbije.

U Srbiji se, na osnovu vremenske prognoze Republičkog hidrometerološkog zavoda i iskustava iz ranijih godina, strahuje od toga da do 30. septembra može biti velikih požara na otvorenom prostoru.

Pored vode, Berijev 200 na požare može da ispušta i hemijske supstance koje sprečavaju širenje vatre i pomažu suzbijanje požara.

Osim za "bombardovanje" požara iz vazduha, Berijev 200 može da se koristi i za potrebe traganja i spasavanja na moru, prevoz tereta i ljudi (do 72 putnika) ali i za protivpodmorničku borbu. Može da obavlja i medicinski transport i evakuaciju, kada se u unutrašnjost aviona može smestiti do 30 pacijenata na nosilima.

Avion je koncipiran 1989. godine, a dozvolu za početak razvoja konstrukcioni biro dobio je krajem 1990. godine. Prvi model Berijeva 200 prikazan je na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1991. godine.

Probni let obavljen je 24. septembra 1998. godine, dok je prvo poletanje sa vode obavljeno godinu kasnije. U operativnu upotrebu uključen je 2003. godine, a do sada je napravljeno devet letelica.

Uspešno je korišćen za gašenje požara širom Evrope, pre svega u Grčkoj, Italiji, Portugalu i Rusiji, ali i u Indoneziji i Izraelu. Osim Rusije, jedan avion kupio je i Azerbejdžan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: