"Litvanija podržava Srbiju ka EU"

Šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičijus izjavio da će njegova zemlja učiniti sve kako bi Srbija do kraja godine i formalno započela pregovore o članstvu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.07.2013.

00:29

Default images

"Naš zadatak, kao predsedavajućeg EU do kraja godine, jeste da učinimo sve da olakšamo saradnju Srbije i EU i da obezbedimo da tokom našeg predsedavanja Srbija i formalno započne pregovore o članstvu", rekao je Linkevičijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

Linkevičijus je ponovio stav svoje zemlje da u potpunosti podržava Srbiju na putu ka EU.

Ministar Mrkić je, takođe, izrazio nadu da će sve ono što će se desiti u narednim mesecima omogućiti Srbiji da formalizuje početak pristupnih pregovora sa EU u decembru ove godine.

"Razgovarali smo o tome da što pre krenemo sa formalnim delom pregovara mada su oni praktično krenuli kada je (predsednik Evropskog saveta ) Herman Van Rompej posetio Beograd", rekao je Mrkić.

On je svom kolegi zahvalio na zalaganju koje je iskazao kako bi Srbija "bila shvaćena kao ozbiljan kandidat" za članstvo u EU.

Mrkić je preneo da je sa Linkevičijusem manje razgovarano o bilateralnim odnosima mada je istakao da Srbiju i Litvaniju, koje su "dve geografski udaljene zemlje veže iskreno prijateljstvo".

Ministar Linkevičijus se nadovezao ocenom da intezitet bilateralnih sureta treba da dobije "novi kvalitet", a da to isto važi za ekonomsku saradnju u kojoj ima puno prostora za njeno unapređenje.

Šef litvanske diplomatije sastao se i sa predsednikom Supštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, u susretu sa Stefanovićem Linkevičijus je rekao da je "impresioniran stepenom pripremljenosti Srbije za početak pregovora sa EU u svim poglavljima".

Stefanović je kazao da je "cilj Srbije članstvo u EU do 2020" i da bi "iskustva Litvanije iz perioda kada je i sama bila zemlja kandidat, ali i kasnije, kao članica EU, značajno pomogla Srbiji na njenom putu prema Uniji".

Stefanović je obavestio Linkevičijusa o usponu regionalne saradnje, kao jednom od prioriteta spoljne politike Srbije.

Kada je u pitanju Briselski sporazum, Stefanović je kazao da se "srpska strana ne ograničava na pregovaranje već je posvećena ispunjavanju dogovorenog".

Kako se dodaje u saopštenju, Stefanović je pomenuo dogovor o predstojećim izborima na Kosovu, paniranim za početak novembra, uz konstataciju da "Vlada i država Srbija poziva Srbe sa Kosmeta da učestvuju na izborima, tim pre što svi koju su tamo rođeni imaju pravo glasa i mogu da glasaju".

Linkevičijus i Stefanović založili su se za jačanje ekonomske, političke i bilateralne saradnje,a litvanski ministar je rekao da je "Litvanija 'resetovala' odnose sa Srbijom, veoma brzo ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostavivši po strani nerešena bilateralna pitanja i zauzevši stav da su Zapadni Balkan i Srbija daleko važniji od otvorenih pitanja".

Linkevičijus, čija zemlja do kraja godine predsedava Savetom ministara EU, razgovaraće danas i sa premijerom Ivicom Dačićem.

Ministar Linkevičijus će u toku dana otputovati u posetu Prištini.

Mrkić i Linkevičijus će otvoriti i izložbu fotografija "Primenjena nostalgija" u galeriji Narodne biblioteke Srbije. Izložba je deo aktivnosti u realizaciji Strategije komunikacije vlade o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, a biće predstavljena publici i u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, do kraja godine.

Uoči posete šef litvanske diplomatije je, govoreći o evropskim integracijama Srbije, rekao da primena sporazuma s Prištinom "nije zvanični uslov, ali u suštini jeste preduslov" da bi se tokom predsedavanja Litvanije EU "planiralo održavanje prve međuvladine konferencije, kojom i zvanično otpočinju pristupni pregovori za članstvo Srbije u EU".

"Ukoliko se implementacija sprovodi bez problema, to će mnogo pomoći u pripremi konferencije. U suprutnom, ako proces eventualno bude problematičan, mi možemo da učinimo sve što je u našoj moći, ali to zaista ne bi bilo dovoljno za početak pregovora tokom našeg predsedavanja", rekao je Linkevičijus, čija zemlja do kraja godine predsedava Savetom ministara EU.

Linkevičijus je za današnje "Večernje novosti" rekao da je Srbija deo veoma važnog regiona i da je poseta bila planirana još na samom početku predsedavanja Litvanije i predstavlja deo naših važnih aktivnosti kao predsedavajućeg EU.

On je istakao da će se u Beogradu najviše razgovarati o angažovanju na primeni do sada postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: