EK može lako da zamrzne pregovore

Nacrt pregovaračkog okvira daje mogućnost Evropskoj komisiji da zamrzne pregovore sa Srbijom ako opstruira pregovore s Kosovom, javljaju izveštači iz Brisela.

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2013.

16:39

Default images

Nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom nalaže jednak tretman političkih i ekonomskih pitanja, ali ostavlja i mogućnost zamrzavanja pregovora. Izveštači iz Brisela imali su uvid u nacrtu kome kako javlja reporterka B92 Ljubica Gojgić provejava duh Bundestaga.

Od Srbije se očekuje da pokaže vidljiv i održivi napredak u odnosima s Kosovom, a Nacrt sugeriše da čitav pregovarački proces u jednom trenutku treba da rezultira potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma dve strane.

Stavljanje Kosova u centar pregovora i istovremeno insistiranje na uravnoteženom napretku u svim oblastima podrazumeva da nijedno pitanje u procesu ne može značajno da zaostaje za drugima, u protivnom, EK zadržava pravo da blokira kompletan proces pregovaranja.

Podseća se da je normalizacija odnosa s Prištinom tema poglavlja 35, koje će biti otvoreno istovremeno s poglavljima 23 (pravosuđe i osnovna pitanja) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost), te da će te teme biti na dnevnom redu tokom celog pregovaračkog procesa.

Pravila po kojima će se proces pregovaranja odvijati nalaze se u stavu 6 Nacrta, u kojem se, kako navodi RSE, kaže da je potrebno obezbediti ravnotežu u napretku pregovora u različitim poglavljima.

Zaostajanje napretka u oblastima koje pokrivaju poglavlja 23 i 23 a s obzirom da je u njima reč o vrednostima na kojima je zasnovana Unija, dalo bi pravo Komisiji da zatvori pregovore i to na sopstveni zahtev ili predlog trećine država članica, koje i donose odluke o eventualnom zamrzavanju pregovora kvalifikovanom većinom glasova.

Stav 7 dokumenta predviđa da zaustavljanje pregovora može nastupiti zbog ozbiljnih problema u pregovaračkom procesu Prištine i Beograda, odnosno u slučaju da napredak ka punoj normalizaciji odnosa sa Kosovom iz poglavlja 35, značajno zaostane za napretkom u ukupnim pregovorima.

U dokumentu se navodi i da ukoliko Srbija ne bude imala konstruktivan pristup, odnosno ne bude sprovodila sporazume postignute u dijalogu s Prištinom, to može da dovede do zastoja ili prekida pregovaračkog procesa.

Nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom, odnosno sprovođenje zahteva iz tog dokumenta, omogućilo bi da obe strane nastave kretanje ka Evropskoj uniji, što podrazumeva i da jedna drugu neće blokirati u tim nastojanjima, a što bi sve za rezultat trebalo da ima punu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

U Nacrtu se pominju već poznati zahtevi Srbiji - da sprovodi dogovore s Kosovom, da poštuje principe uključivanja Kosova u regionalnu saradnju, da probleme rešava dijalogom i da sarađuje sa Euleksom.

Države članice EU trebalo da usvoje Nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom jednoglasno, a imajući u vidu da je Evropski savet kao rok otpočinjanja pregovora odredio 24. januar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: