Odluka o finansiranju RTS odložena

Iako najavljena za danas odluka Ministarstva kulture o načinu finansiranja javnih servisa RTS i RTV je odložena i očekuje se da će biti doneta do kraja nedelje.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.07.2013.

09:18

Default images

Podsetimo, ranije je bilo najavljeno da će danas biti objavljen Nacrt zakona o javnim medijskim servisima koji će regulisati da li će i dalje ostati pretplata ili će javni servisi biti finansirani iz budžeta. Iz Pres službe Ministarstva kulture za B92 je rečeno da predviđaju da će taj zakon definitivno biti završen do kraja ove sedmice.

Prednacrt zakona o javnim medijskim servisima biće definitivno završen do kraja ove sedmice, najavio je danas pomoćnik ministra kulture Srbije Dragan Kolarević.

Kolarević je za agenciju Beta rekao i da je prednacrt zakona o elektronskim medijima završen.

"Očekujemo da tokom naredne sedmice uputimo prednacrte zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim medijskim servisima vladinom odboru za javne službe. Time bi formalno trebalo da počne javna rasprava koja traje 21 dan", kazao je on.

Pomoćnik ministra je dodao da će plan biti realizovan ukoliko ne dođe do okolnosti koje se ne mogu predvideti.

Kolarević je najavio ranije da će do 24. jula biti poznat model budžetskog finansiranja javnih servisa - Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, a da je ideja da deo Tanjuga bude vladin servis za informisanje, a deo te novinske agencije verovatno bi postao akcionarsko društvo.

Iako u ovom trenutku kao potencijalno rešenje dominira upravo takav model, što je ideja prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da su male šanse da se ukine pretplata i taj model realizuje.

"Iz Evropske komisije stižu jasni nagoveštaji, ako ne i otvorene ocene, da to jednostavno nije u najboljoj evropskoj praksi i da se takvo rešenje izbegava i Ministarstvo kulture će biti na velikom ispitu da li da posluša jasnu direktivu u ovom trenutku najmoćnijeg čoveka u Srbiji ili da se prikloni onome što predlaže EK", ističe Obradović.

Kako je najavljeno iz resornog ministarstva, novinarska agencija Tanjug bi uskoro mogla da postane vladin biro za komunikacije, dok bi jedan deo agencije verovatno išao u privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: