"Primena sporazuma je preduslov"

Šef diplomatije Litvanije rekao je, govoreći o evrointegracijama Srbije, da primena sporazuma s Prištinom "nije zvanični uslov, ali u suštini jeste preduslov".

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.07.2013.

23:06

Default images

Linas Linkevičijus je rekao da bi se tokom predsedavanja Litvanije EU, ako se primeni sporazum, "planiralo održavanje prve međuvladine konferencije, kojom i zvanično otpočinju pristupni pregovori za članstvo Srbije u EU".

"Ukoliko se implementacija sprovodi bez problema, to će mnogo pomoći u pripremi konferencije. U suprutnom, ako proces eventualno bude problematičan, mi možemo da učinimo sve što je u našoj moći, ali to zaista ne bi bilo dovoljno za početak pregovora tokom našeg predsedavanja", rekao je Linkevičijus, čija zemlja do kraja godine predsedava Savetom ministara EU.

Linkevičijus, koji će u četvrtak imati zvanične razgovore sa srpskim državnim vrhom, kazao je za "Večernje novosti" da je Srbija deo veoma važnog regiona i da je poseta bila planirana još na samom početku predsedavanja Litvanije i predstavlja deo naših važnih aktivnosti kao predsedavajućeg EU.

On je istakao da će se u Beogradu najviše razgovarati o angažovanju na primeni do sada postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom.

"Moguće je da prva međuvladina konferencija bude organizovana tokom našeg kružnog predsedavanja Unijom. Ali, ne zavisi sve samo od nas", kazao je šef diplomatije Litvanije.

Linkevičijus je naglasio da će Litvanija, bez obzira na neka neslaganja u bliskoj prošlosti izmedju zvaničnog Beograda i Viljnusa, kao trenutni predsedavajući EU u potpunosti podržati proces evropskih integracija Srbije.

On je rekao da tačan datum Srbiji za otpočinjanje pregovora nije odlučen, ali da "ćemo biti srećni, ako situacija to bude dozvolila, da pristupne pregovore sa Srbijom započnemo još tokom predsedavanja Litvanije".

Linkevičijus je naglasio da će Litvanija biti pozitivna prema procesu evropskih integracija Srbije i da će imati potpuno nepristrasan stav.

"Bićemo fer posrednici, konstruktivni i pomoći ćemo Srbiji da se još više približi EU", kazao je Linkevičijus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: